Apar noi confuzii in privinta cardului de sanatate. Multi dintre cei care stau la coada ca sa isi ridice documentul cred ca-l pot folosi in vacantele din strainatate ca asigurare medicala.

 In realitate insa, el este valabil doar pe teritoriul Romaniei, pentru retete, consultatii, investigatii si operatii.

Desi au trecut deja cateva zile de cand cardul national de sanatate a intrat in vigoare, mai exista oameni care se plang Caselor de Asigurari ca ei nu au bani pe acest card. Ministerul Sanatatii ii atentioneaza pe romani ca acest document cu cip nu poate fi folosit la niciun bancomat si nici nu are bani pe el.

Altii sunt convinsi ca acest card national este cardul european de sanatate.

Cristina Calinoiu, CNAS: "Repet: cardul european e cel pe care il folosesti pentru urgente in afara tarii, iar iar cel national este valabil DOAR pe teritoriul Romaniei."

In paralel, haosul inca stapaneste institutiile medicale.

 

Pacient: "M-am dus cu reteta sa imi iau medicamentele la mosilor si a zis "nu aveti card nu va dau reteta!""

Numai in Bucuresti sunt aproape 100 de mii de asigurati care nu si-au ridicat cardurile de sanatate. Daca va aflati in aceasta situatie, trebuie sa stiti ca Ministerul Sanatatii a anuntat ca toti asiguratii beneficiaza de servicii medicale, fie cu cardul, fie cu documentele pe care le aveti deja ca asigurati, fie cu o adeverinta de inlocuire a cardului in cazul in care l-ati refuzat sau l-ati pierdut.

In ciuda tuturor problemelor, ministrul Sanatatii sustine ca sistemul este functional.

Nicolae Banicioiu, ministrul Sanatatii: "Mare parte dintre furnizori si dintre medici si-au facut datoria. Au fost situatii izolate. In primul rand nu e un blocaj! Nu, nu e blocaj!"

Presedintele tarii are insa o alta parere:

Klaus Iohannis: "Guvernul a pregatit prost implementarea cardului de sanatate. Am vazut mii de oameni care stau la cozi, care nu pot beneficia de serviciile de sanatate la care sunt indreptatiti. Este un scandal public."

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro