Una dintre cele mai mari diferente fata de medicii din Romania, dezvaluie Felicia Buruiana, este faptul ca "in Marea Britanie medicul sta de vorba cu pacientul, cu insotitorul, si explica intr-un mod cat se poate de detaliat si clar despre ce este vorba. Ce anume implica patologia de care pacientul sufera, care sunt optiunile de tratament, iar pacientul decide ce doreste sa faca mai departe".

Medicul nu il grabeste pe pacient, il asculta si raspunde la toate intrebarile si nedumeririle. Ulterior, totul este documentat in foaia clinica.

Nu numai relatia dintre medic si pacient este calma si de respect, dar si intre medici, si cu restul personalului.

"Comunicarea este detaliul pe care se pune accentul cel mai mult, este o arta, care in Marea Britanie este dominata foarte bine. Este adevarat, multe neintelegeri apar dintr-o comunicare deficitara. O atmosfera calma, in ciuda unui stres extraordinar, permite a se lucra mult mai eficient si profesionist", adauga medicul.

In ceea ce priveste pacientii, acestia doresc explicatii, variante de tratament.

"Se discuta cu ei optiunile cu beneficiile si riscurile fiecareia. In urma unui dialog consistent, decizia finala este a pacientului.

Pacientii in Marea Britanie au foarte multe drepturi, prin urmare depun extrem de usor plangere, pentru absolut orice motiv. In consecinta, se practica o medicina defensiva, orice act medical este explicat in detaliu. De asemenea, absolut orice interactiune cu pacientul este documentata in notele clinice, pana si simplul detaliu de a i se fi oferit o cana de cafea de catre asistenta", continua Felicia Buruiana.

Sursa

 

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro