Aglomeratie fara precedent la Universitatea de Medicina Carol Davila din Capitala. In doua zile, s-au inscris mai multi candidati decat anul trecut intr-o saptamana.
Dar nu va ganditi ca spitalele noastre vor avea, in sfarsit, personal calificat, pentru ca foarte putini tineri au de gand sa ramana in tara, unde sunt prost platiti.
Diploma de medic este bine vazuta in tarile europene, dar si in Canada sau Statele Unite, asa ca studentii isi fac de pe acum planuri de emigrare.
"Incep facultatea aici, o sa lucrez in Turcia"
Abia ne putem strecura in curtea Universitatii Carol Davila. Tineri ambitiosi se ingramadesc sa prinda un loc la Medicina. Saptamana viitoare dau examenul de admitere. Insa din start nu au de gand sa ramana prea mult in tara. Maria, de pilda, viseaza la o clinica din Turcia.
Maria Rosioru: "Mi-ar placea sa incep facultatea aici si daca se poate, sa o termin acolo sau sa o termin aici si sa lucrez acolo".
La fel gandesc si altii. Salariile si conditiile din tara ii indeamna sa plece cat mai departe, in tarile unde medicii sunt apreciati.
Rares Pitu: "Un oftalmolog castiga peste 2.000 de euro si aici, ca rezident, ia 1.000 - 1.200 lei".
Adrian Cavaleru: "Spitalele sunt echipate mai bine, au mai multe facilitati pentru medici".
Am "exportat" 20.000 de medici dupa aderarea la UE
Interesul pentru facultatea de Medicina nu anuleaza insa realitatea. Romania exporta personal medicat calificat inca din 2007, de la aderarea la UE. De atunci si pana acum, am pierdut 20.000 de medici . Asa se face ca avem doi doctori la 1.000 de locuitori, fara de 3, cat e media europeana.
Iata ce ne spune o farmacista venita cu baiatul ei la inscriere: "Ar trebui sa fim respectati asa cum meritam. Si cand ma gandesc la respect, ma refer si la partea financiara".
Cum a pierdut statul roman 226 de milioane de euro
Asadar, e clar ca tot mai putini absolventi de Medicina cred ca aici le e locul. Pe de alta parte, nimeni nu ii poate lega de glie. O solutie ar fi ca imediat ce intra in vigoare noua lege a salarizari medicilor, acestia sa fie platiti in functie de performante.
Prof. dr. Ionel Sinescu, rector UMF Bucuresti: "In special pentru rezidenti, se impune marirea salariului, cel putin dublarea lui, in asa fel incat un rezident in Romania sa aiba conditii minimale pentru pregatire".
Pana atunci insa, exodul doctorilor nu face decat sa ne saraceasca bugetul. In ultimii 7 ani, statul a pierdut 226 de milioane de euro, bani cheltuiti cu pregatirea celor 20.000 de doctori care au emigrat.