Vizitele periodice la medicul de familie pentru controale preventive devin obligatorii din toamnă

Din toamnă, vizitele periodice la medicul de familie vor deveni obligatorii. Pentru a preveni boli grave, dar şi pentru a-i conştientiza pe oameni de importanţa sănătăţii, noile reglementări de sănătate îi vor obliga să se prezinte la medic pentru controale preventive. Regularitatea acestora va fi diferenţiată în funcţie de vârst, dar şi de afecţiunile pe care acestea le au pacienții.

Cei mai mulți dintre maramureşeni se prezintă la medic doar când au simptomele unor boli, însă medicii susţin că este foarte important ca anumite teste de sănătate să fie efectuate chiar dacă nu există semne de îngrijorare. În prezent, cele mai multe teste de prevenţie sunt făcute pentru copiii mici şi pentru femeile însărcinate.

„Se aplică practic tuturor asiguraţilor, dar există o serie întreagă de particularităţi. Sunt frecvente în acest moment la nou-născuţi, sugari, copii şi la gravide, lăuze. Testele de prevenţie mai puţin cunoscute sunt cele care se aplică la adulţi. Toţi adulţii asimptomatici trebuie să se prezinte la medicul de familie pentru consultaţie preventivă”, a punctat medicul de familie, Ioan Antohi.

Consultaţiile preventive pentru pacienţii cu vârsta sub 40 de ani trebuie să fie efectuate o dată la trei ani. Maramureşenii de peste 40 de ani vor fi obligați să se prezinte la medic anual pentru evaluări de sănătate.

„Aceste controale preventive înseamnă de fapt un examen clinic, evaluarea factorilor de risc şi o serie întreagă de examene de laborator”, a explicat medicul de familie.

La ora actuală, numărul persoanelor care au realizat importanţa controalelor medicale preventive este redus, spun medicii.

„Dacă ar fi să dau un calificativ, aş spune că nu este unul satisfăcător. Numărul acestor controale este încă mic şi din păcate cei care suferă din acest punct de vedere sunt tot pacienţii întrucât determinarea unor boli cu evoluţie cronică într-un stadiu incipient se va face mult mai târziu decât s-ar putea face aceste controale preventive.”, a conchis medicul de familie, Ioan Antohi.

Cadrele medicale consideră că aceste controale de prevenire vor fi cu adevărat respectate de către pacienţi dacă vor fi implementate de către Casa de Asigurări de Sănătate şi unele sancţiuni pentru cei care nu merg la medic.

Sursa

 

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro