Producatorii avertizeaza ca pana la urma bolnavii vor plati mai mult

Ieftinire cu efecte adverse. Așteptată de milioane de români, reducerea prețurilor la medicamente ar putea fi doar praf în ochii pacienților. Odată cu această măsură, peste1.000 de medicamente ar putea să dispară de pe piață. În schimb, vor fi produse pe scară largă tratamente similare, pentru care bolnavii vor fi nevoiți să plătească mai mult.

Odată cu intrarea în vigoare a noului catalog naţional al preţurilor medicamentelor, la 1 iulie, mii de produse se ieftinesc cu aproximativ 20% sau chiar mai mult. Efectele se văd deja în farmacii.

De exemplu, un antibiotic recoamndat pacienților cu infecții respiratorii se vindea până ieri cu 39 de lei cutia. De la 1 iulie,  același medicament costă aproape 14 lei, adică cu peste 60% mai ieftin.

Doar că ieftinirea ar putea avea efectul invers în cel mai scurt timp. Producătorii avertizează că aproximativ 1.300 de medicamente vor dipărea de pe piaţă, pentru că nu vor mai fi rentabile.

 

Dragos Damian

“După această așa zisă ieftinire, este posibil ca prețul să fie sub costurile de producție. În aceste condiţii este posibil ca producătorii să îl scoată din fabricație. Atenție, există alternative, dar alternativa va fi mai scumpă și în aceste condiții, în timp, pacientul nu va percepe aceste schimbări a prețurilor medicamentelor ca o ieftinire, ci ca o scumpire”, a declarat Dragoş Damian, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice.

De altfel, oamenii nu par impresionați de reducerile mult anunțate. Aceştia spun că nu mai cred în declaraţiile privind ieftinirea produselor. „Numai noi credem că se ieftineşte. Când mergem la farmacie, scrie cu 20%, 30% mai ieftin, dar tot același preț e”, spune un clujean.

Alţii cred că este o strategie a Guvernului şi că tot firmele de medicamente au de câştigat în timp ce pacienţii pierd.

Potrivit Ministerului Sănătății, începând cu data de 1 iulie preţul medicamentelor în România este mai mic sau cel mult egal cu cel al produselor similiare din 12 ţări europene, printre care Italia, Spania, Austria sau Germania. În plus, au fost lansate patru programe noi de sănătate pentru pacienții aflaţi în stare gravă și internați în spitalele din România.

Sursa

 

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro