CÂȚI LEI COSTĂ VIAȚA UNUI COPIL NOU-NĂSCUT, ȘUȘCĂ? SCRIE ÎN HÂRTIILE TALE SAU FACI O COMISIE SĂ CALCULEZE?
Managerul Spitalului Județean nu e medic, e economist. Numără paturi, ploști, calculează necesarul de detergent și, uneori, le spune doctorilor ce să facă și să nu facă. Despre Jurământul lui Hipocrate, Petru Șușcă - economistul a citit (sper) în liceu; dar nu își mai aduce aminte mare lucru, căci bătrânul făcător de bine nu-i din breasla lui.
Jurământul lui Hippocrate „Jur pe Apollo medicul, pe Esculap, pe Higea și Panacea și pe toți zeii și zeițele, pe care îi iau ca martori, că voi îndeplini acest jurământ și poruncile lui, pe cât mă ajută forțele și rațiunea: (...) Atât cât mă ajută forțele și rațiunea, prescripțiunile mele să fie făcute numai spre folosul și buna stare a bolnavilor, să-i feresc de orice daună sau violență.” Nu are de unde să știe Petru Șușcă - economistul că medicii jură când termină facultatea că nu vor precupeți niciun efort să salveze vieți. Grija lui e să nu fie ridicat de pe scaunul prea comod pentru prețiosu-i cur.
Când a auzit domnul Șușcă - economistul că doctorul Ciuce - chirurgul vrea să opereze un copil a văzut doar comisii și anchete, nu viața care putea fi salvată. Părinții fetiței nou-născute nu așteptau un miracol; știau bine că medicii nu sunt vraci, dar s-ar fi bucurat să fie lăsați să încerce. Sara-Maria ar fi avut o șansă. Așa cum au avut alți copii operați „ilegal” de profesorul Ciuce. Dar Petru Șușcă - economistul a văzut doar riscurile. Nu riscul copilului de a muri în câteva ore; nu riscul chirurgului de a pierde un pacient sau de a fi judecat de colegii lui doctori pentru vina de a fi greșit. Nu, economistul, birocratul a văzut doar riscul managerului de a fi acuzat că a permis unui chirurg să opereze fără a fi acoperit de hârtii, de competențe recunoscute de mai marii săi birocrați. De teamă că un control al Ministerului Sănătății l-ar putea găsi „vinovat” că l-a lăsat pe doctorul Ciuce - chirurgul să opereze, Șușcă - economistul, birocratul, a făcut ceea ce știe mai bine un birocrat să facă: s-a acoperit de hârtii, a înființat o „comisie interdisciplinară” și a lăsat un copil să moară. Poate că Sara-Maria ar fi murit oricum. Dar doctorul Ciuce - chirurgul era dispus să încerce să o salveze și, cel puțin din experiența celor câteva cazuri asemănătoare, putem spune că ar fi putut reuși. Birocratul Șușcă - economist nu a văzut viața din spatele hârtiilor și a preferat să paseze problema spre „competentă soluționare” la București. Departe de fotoliul atât de comod și de drag lui. Birocratul perfect.
Nu știu ce spun hârtiile invocate de Șușcă - economistul, dar știu ce spune Codul Penal. Art. 204 NCP: Împiedicarea ajutorului „Împiedicarea intervenției ajutoarelor pentru salvarea unei persoane de la un pericol iminent și grav pentru viața, integritatea corporală sau sănătatea acesteia, se pedepsește cu închisoare de la unu la 3 ani sau cu amendă.” Și cred, cu hotărâre, că nu va fi nevoie de reclamația părinților pentru ca organele de cercetare penală să demareze ancheta, pentru că omorul se cercetează din oficiu. Demisia directorului Spitalului Județean nu va repara nici durerea familiei, nici onoarea instituției (care a intrat astfel în „clubul” spitalelor-criminale, în care pacienții mor cu zile), dar ar putea fi un semnal că astfel de accidente nu sunt acceptate la Cluj.
Când scandalul angajărilor pe pile promise și taxate de doamna Cordoș - soție de senator PSD zguduia din temelii Spitalul Județean și jurnaliștii voiau, pe bună dreptate, să afle detalii, nu l-am văzut pe Petru Șușcă - economist și birocrat înghesuindu-se să facă declarații, să organizeze conferințe de presă, să aducă documente. Acum, când are o hârtie să i-o arunce în față doctorului Ciuce - chirurg, Șușcă - economistul, birocratul știe să strige că are dreptate. Pe hârtie, o fi având. În ceruri, o să-l judece altă Comisie.
Paul Niculescu, jurnalist, nu birocrat