Unele persoane au devenit foarte sensibilizate la conținutul de proteine compozite din cereale, în special grâu, care pot cauza o reacție imună numită 'boala celiacă', motiv pentru care verifică atent etichetele alimentelor de pe rafturile supermarketurilor, scrie agenția DPA.

Dar medici germani avertizează că nu trebuie suspectată imediat boala celiacă dacă simptomele sale clasice — dureri abdominale severe, dureri de cap și oboseală — apar după ce au mâncat pâine, fidea sau alte alimente făcute cu făină din boabe de cereale.

Mai degrabă decât intoleranța la gluten, problema acestei boli ar putea fi sensibilitatea la proteinele numite inhibitori amilază-tripsină sau pe scurt ATIs, conținute în făină și alte cereale care acționează ca pesticide naturale, potrivit Societății Germane de Gastroenterologie, Boli Digestiv și Metabolice.

Un medic poate diagnostica o sensibilitate la ATIs prin intermediul unui proces de eliminare, spune sursa citată, adăugând că pacienții nu trebuie să urmeze o dietă la fel de strictă ca aceea prevăzută până acum pentru pacienții cu boala celiacă.

Medicii germani consideră că este suficientă consumarea a circa 90 la sută mai puține alimente care conțin ATIs.

Unele cereale, cum ar fi o specie de grâu numită alac (Triticum spelta), conțin mult mai puțin ATIs și, prin urmare, sunt mai bine tolerate, au explicat experții Societății Germane de Gastroenterologie, Boli Digestiv și Metabolice, citați de agenția DPA.

AGERPRES/

 

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro