Pentru că în mai multe spitale din judeţ s-a acutizat criza de personal medical, voci din Consiliul Judeţean Timiş au venit cu ideea transferării temporare de medici şi asistente de la cabinetele şcolare. Ideea este una bizară, spun unii consilieri judeţeni.

 

Medici şi asistente, mutaţi dintr-o parte în alta

Pe motiv că unele spitale din judeţ s-a adâncit criza de personal, la Consiliul Judeţean Timiş a fost avansată ideea transferării de medici şi asistente de la cabinetele şcolare, cel puţin pe perioada vacanţei.

„Se ştie că este o lipsă acută de medici şi personal medical specializat. De aceea, în această perioadă în care este vacanţa şcolară, există câteva zeci de cadre medicale angajate ale şcolilor, cadre medicale care în această perioadă au mai puţin de lucru şi ele pot fi detaşate către spitalele din judeţ, care au mare nevoie de personal medical. Ştiu că acest lucru nu ţine de competenţa noastră dar cred că o intervenţie în acest sens ar veni în sprijinul sănătăţii locuitorilor judeţului nostru”, s-a menţionat la ultima şedinţă de plen.

S-a mai precizat că acei medici şcolari şi asistentele medicale sunt pe profil de pediatrie. „Pentru ca ei să poată fi detaşaţi într-un spital, trebuie să fie detaşaţi doar pe secţia de pediatrie. Nu poate lucra în Spitalul Judeţean dacă nu are pregătirea necesară, dacă nu este medic specialist pediatru. Dacă medicul angajat la un cabinet şcolar este medic pediatru, atunci el nu poate lucra detaşat într-o secţie de spital. La fel este şi situaţia pentru cadrele medicale, respectiv pentru asistentele medicale”,

Preşedintele CJ Timiş, Titu Bojin, s-a arătat a fi de acord cu această propunere, precizând că este o idee bună, dar afirmă că nu ţine de competenţa administraţiei. „Nu ştim cum am putea să intervenim noi în acest sens. Trebuie să existe o relaţie între Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Învăţământului, însă nu ştiu care este posibilitatea prin care ar putea fi detaşaţi. Probabil că în această perioadă medicii de la unităţile şcolare sunt obligaţi să-şi ia concediu de odihnă”, a mai spus Titu Bojin.

 

Unii consilieri judeţeni declară că ideea nu este inspirată, pentru că tocmai la aceste cabinete şcolare se manifestă cea mai acută lipsă de personal. „Este un deficit semnificativ de medici în reţeaua şcolară. Şi aceasta şi pentru că salarizarea nu este motivantă, iar condiţiile de muncă sunt grele. Sunt medici care au în evidenţă şi două – trei şcoli, la care merg pe rând”, spune mediculGeorgeta Rus, consilier judeţean PNL.

De aceea, poate că o variantă mult mai bună pentru rezolvarea crizei de personal din spitalele timişene ar fi, cu „lobby”-ul parlamentarilor şi al Consiliului Judeţean către Guvern, iniţierea unor pachete legislative de natură să stimuleze rămânerea în ţară a medicilor tentaţi de salariile mari şi condiţiile mai bune de lucru din străinătate.

Un „exod” care continuă

Exodul medicilor face ca în prezent, în România să existe 1,9 medici la 1.000 de locuitori sau 2,2, dacă la această sumă sunt adunaţi şi stomatologii, în timp ce media europeană este 3,7 la 1.000 de locuitori.

200 de medici timişeni şi asistenţi părăsesc anual ţara, iar conducerea Colegiului Medicilor spune că, la nivel naţional, peste 3.000 de medici solicită Colegiilor Medicilor Judeţene certificate profesionale curente pentru a putea lucra în străinătate.

Timişul se numără printre judeţele cu cele mai numeroase solicitări de acest gen.  Anual, peste 250 de cadre medicale timişene cer eliberarea de certificate profesionale curente, mai multe solicitări de acest gen fiind înregistrate doar în Bucureşti – 1000, Cluj – 400 şi Iaşi – 300.

Dintre medicii timişeni care părăsesc sistemul, pentru a lucra în străinătate, mulţi optează pentru Germania, Austria, dar şi Italia, Spania, Marea Britanie sau Franţa.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro