Proiectul Ministerului Sănătăţii privind vaccinarea nu este privit cu ochi buni de părinţi. Ei consideră că se va produce o discriminare dacă nu li se va da voie copiilor să fie înscrişi la grădiniţă sau şcoală dacă nu au vaccinurile obligatorii făcute. De partea cealaltă, medicii spun că “moda” antivaccin a luat amploare şi că refuzul părinţilor nu face decât să pună în pericol generaţiile următoare.
Ministerul Sănătăţii lucrează la un proiect prin care doreşte ca părinţii să fie obligaţi să îşi vaccineze copiii, iar în lipsa unei adeverinţe care să ateste acest lucru, micuţii să nu poată fi înscrişi la grădiniţă sau şcoală. Cu alte cuvinte, specialiştii spun că un copil nevaccinat reprezintă un pericol pentru cei din jur, însă părinţii devin tot mai nehotărâţi când vine vorba de vaccinare.
Mirela este o tânără mămică ce recent a dat naştere unui băiat. Copilul a fost vaccinat în maternitate cu antihepatitic B şi BCG, vaccin antituberculos, ambele prevăzute în schema obligatorie.
Pentru aceste vaccinuri, mama spune că nu a apucat să se documenteze, însă odată externată a citit pe internat că unele vaccinuri incluse în schema obligatorie pot avea reacţii adverse grave şi acum se gândeşte să renunţe la vaccinare. “Am văzut multe materiale, mai ales pe internet, care mă fac să îmi fie frică. Eu am discutat cu medicul de familie, mi-a explicat cum e cu vaccinurile, dar nu ştiu. Îmi e frică să nu facă vreo reacţie adversă sau să se întâmple ceva rău”, a spus Mirela.
Ea a auzit de proiectul Ministerului Sănătăţii prin care să le fie interzis copiilor să se mai înscrie la şcoală sau grădiniţă dacă nu sunt vaccinaţi şi spune că se va produce o nedreptate. “Nu cred că este normal să îmi impună până la urmă aşa ceva. Nu pot ţine copilul neşcolarizat doar pentru că nu a făcut nişte injecţii”, spune mama.
“Nu poţi lua dreptul la educaţie”
De aceeaşi părere este şi Gabriela, mama unei feţiţe de patru ani. Aceasta susţine că un asemenea proiect nu va face decât să ia dreptul la educaţie al unor copii. “Este discriminare. Eu i-am făcut copilului meu toate vaccinurile obligatorii că aşa am crezut de cuviinţă, dar nu mi se pare normal ca un copil să nu meargă la şcoală din cauza asta. Un vaccin nu poate lua dreptul la educaţie, un drept fundamental zic eu. Vrei să faci sau nu vaccin, este problema ta strict personală, dar nu poţi lua dreptul la educaţie”, spune hotărâtă Gabriela.
Ambele mame recunosc însă că, atunci când vine vorba de sănătatea copilului, prima dată consultă forumurile online, şi nu un specialist. Despre vaccinare, Mirela a citit multe informaţii pe un grup de pe o reţea de socializare, unde aproape 6.000 de părinţi din România spun “Nu” vaccinării. Aici, zilnic, zeci de utilizatori întreabă ce să facă şi cer sfaturi pe care să le urmeze. Părerile sunt neavizate, iar de ce mai multe ori se bazează pe recomandări venite de pe bloguri obscure. Medicii spun că s-a creat o “modă”, ce va afecta generaţiile următoare.
Acoperire vaccinală sub 75% la Iaşi
Proiectul de act normativ al Ministerului Sănătăţii (MS) care va reglementa situaţia imunizărilor din România, vine într-o perioadă în care tot mai mulţi specialişti au atras atenţia asupra numărului scăzut de vaccinări. La nivelul judeţului Iaşi, reprezentanţii medicilor de familie vorbesc de o acoperire vaccinală sub 75%, în condiţiile în care Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă un procent de 95%.
Pe lângă aceasta, conform datelor furnizate de Societatea Română de Pediatre, “România ocupă al doilea loc în Europa privind incidenţa rujeolei (pojarului), depăşind de peste şapte ori rata medie europeană. Mai mult, în ianuarie 2013, România a înregistrat cele mai multe cazuri de pojar din întreaga Europă", se arată într-un comunicat de presă remis.
Medicii pun aceste probleme pe “moda antivaccin” care a prins tot mai mult la public în ultima vreme. “Politica aceasta de nevaccinare este extrem de periculoasă. S-a lansat acum această modă pe internet, dar generaţiile următoare trebuie ferite de boli. Nimeni nu a negat că nu pot exista reacţii adverse la vaccinuri, dar sunt excepţionale. Până la urmă, la orice există un risc. Copii nevaccinaţi fac forme sălbatice, să le numim, ale bolii, forme foarte agresive, iar riscul de mortalitate e mare”,a explicat prof. dr. Ingrid Miron (foto), medic primar pediatru.
Specialiştii susţin că un copil nevaccinat este un pericol pentru cei din jur şi că e nevoie de proiectul MS. “Sunt perfect de acord. Eu văd situaţia asta ca perfect judicioasă şi care se suprapune pe legislaţia europeană pentru că în fond acestea sunt boli contagioase şi nu este răspunzător un părinte care îşi vaccinează copilul, dacă un altul face o boală contagioasă gravă şi transmite la alţi copii din colectivitate, care n-au apucat să facă vaccinul.
Şi avem un caz recent, în Spania, unde un copil a murit de difterie pentru că nu s-a vaccinat”, a precizat prof. dr. Marin Burlea, preşedintele Societăţii Române de Pediatrie. Proiectul Ministerului Sănătăţii este încă în lucru şi nu a fost supus unei dezbateri publice. Pe lângă imposibilitatea de a înscrie copilul la şcoală sau grădiniţă, reprezentanţii ministerului au în vedere şi anumite sancţiuni financiare care să fie aplicate părinţilor ce îşi duc copiii nevaccinaţi în colectivitate.