Peste 2.000 de cadre medico-sanitare, dintre care 1.100 medici si 1.057 asistenti medicali, au ridicat, in primul semestru din 2015, certificatele de recunoastere a pregatirii efectuate in Romania pe baza carora pot sa lucreze in spitale din alte tari din UE, potrivit Ministerului Sanatatii.

"Este vorba despre certificatele necesare recunoasterii titlurilor romanesti in profesia de medic, medic dentist, asistent medical generalist si moasa. In primele sase luni au fost eliberate 2.157 de certificate de acest fel, dintre care 1.100 au fost ridicate de catre medici, iar 1.057 de asistenti medicali", a explicat, Oana Grigore, purtatorul de cuvant al Ministerului Sanatatii, scrie Mediafax.

Ea a mai aratat ca nu se poate vorbi de un trend ascendent sau descendent, inregistrandu-se o constanta a numarului cererilor privind certificatele necesare recunoasterii titlurilor romanesti in profesia de medic, medic dentist, asistent medical generalist si moasa.

Profesorul Vasile Astarastoae, fostul presedinte al Colegiului Medicilor din Romania, spunea, la sfarsitul lui martie, ca, din 1989 si pana acum, au plecat sa lucreze in alte tari 24.000 de medici.

"Prin migratia celor 24.000 de medici, din anul 1989 si pana acum, 18.000 fiiind de cand am intrat in UE, Romania a pierdut 3,5 miliarde de euro numai cu cheltuielile strict educationale - intelegand aici scoala primara, liceul, facultatea si rezidentiatul. Am ridicat problema asta inclusiv la comisarii europeni, cei doi pe care i-am prins pe mandatul meu, si le-am spus ca nu este normal ca o tara sa iti rezolve problemele de sanatate, pentru ca ei au situatia aceasta cu privire la personalul calificat si atunci nu pot sa acopere. In Franta s-a gresit «numerus clausus» si a aparut o problema foarte mare si isi rezolva problema tocmai luand de la cei saraci. Pleaca medici din Franta in Anglia sau America, din America pleaca in Africa de Sud, de acolo pleaca in Emirate sau Australia, dar chestiunea ca locul lor e acoperit de medici care pleaca cel mai mult din Romania si apoi, pe locul al doilea, Bulgaria. Polonia a avut o astfel de problema, dar a rezolvat-o in trei ani si uitati-va ca migratia medicilor polonezi e foarte redusa. Au luat masuri inter-ministeriale in asa fel incat acum Polonia are o migratie normala de 1 - 1,5% din medici", spunea atunci Astarastoae.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro