De la 1 august, cardul de sănătate ar urma să fie singurul instrument de decontare a serviciilor medicale. Medicii de familie şi cei din sistemul privat susţin că, fără card, pacientul va plăti serviciul prestat, chiar dacă autoritățile apreciază că nu vor fi probleme.

La nivel naţional mai sunt de distribuit aproape 300.000 de carduri de sănătate, din cele peste 14 milioane emise. Între aceste carduri se află și cele ale asiguraţilor plecaţi la muncă în străinătate, care, probabil că le vor solicita în perioada concediilor pe care le vor petrece în ţară.

Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate intenţionează ca, de la începutul lunii august, cardul sau adeverința care-i ține loc să fie singurele mijloace de decontare a serviciilor medicale.

„Dacă pacientul vine fără card, furnizorul caută în sistem și vede dacă are card. Primește serviciul”, a subliniat șeful CNAS, Vasile Ciurchea.

Doar că medicii se tem că vor avea mari probleme, mai ales că, dintre cei care și-au luat cardul, doar 8 milioane de asigurați și l-au activat. „Îți vine pacientul fără card, tu îl tratezi și-l pui, nu știu, să dea o declarație pe propria răspundere că este asigurat! Dar dacă nu e așa? Peste un an-doi, vine Curtea de Conturi și dai de belea! Am învățat pe propria piele că nimic nu te acoperă în relația cu Casa, iar legea e interpretabilă“, spune o doctoriță de familie.

„O să fim nevoiți să-i punem să plătească din buzunar, pentru că nu te joci cu deconturile! Cine-mi garantează mie că, pe baza declarației pe propria răspundere, o să-mi deconteze CNAS serviciile“, spune alt medic.

În sistemul privat de servicii de sănătate lucrurile sunt și mai clare. „Dacă un pacient nu are cardul de sănătate, practic, serviciul efectuat, nefiind însoțit de semnătura electronică a cardului, nu va putea fi decontat către furnizor. Prin urmare, pacienții fără card de sănătate sau adeverință înlocuitoare nu vor beneficia de servicii decontate de casa de asigurări, ci vor putea beneficia, la cerere, de servicii medicale cu plată, în afara asigurării publice“, spune dr. Ovidiu Vasile, directorul medical al Medlife.

sursa: realitatea.net

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro