Protocoalele terapeutice noi au trecut de aprobarea Ministerului Sănătății și au fost transmise Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Cu o întârziere de nouă luni din momentul aprobării și introducerii pe lista medicamentelor compensate și gratuite a noilor tratamente dedicate bolilor reumatice, pacienții români vor avea și ei acces la noile molecule. Este vorba despre terapiile biologice, eficiente deoarece acționează țintit pe moleculele și celulele implicate în procesul inflamator. Din păcate, nici până acum românii cu poliartrită reumatoidă, copiii cu artrită idiopatică juvenilă și pacienții cu artropatie psoriazică și spondilită anchilozantă nu au putut beneficia de noile medicamente, pentru că în tot acest timp protocoalele terapeutice nu au fost aprobate. Din fericire, după nouă luni de așteptare, toți acești pacienți vor primi tratamentul de care au nevoie. Protocoalele terapeutice au fost aprobate de Ministerul Sănătății și trimise la Casa Națională de Asigurări de Sănătate, urmând a fi publicate în Monitorul Oficial, până la 1 august.

Întârzierea a fost cauzată de lipsa Comisiilor de specialitate, desființate din cauza incompatibilității sau conflictului de interese în care se situau mare parte din membrii acestora. ”Cel mai important lucru este că s-a reușit finalizarea acestor protocoale, iar pacienții vor avea în sfârșit acces la medicamente de ultimă generație, ceea ce nu s-a mai întâmplat în ultimii 10 ani. Am trimis la CNAS protocoalele semnate, iar cel târziu la 1 august vor fi în Monitorul Oficial”, a declarat Alin Țucmeanu, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

“Este foarte rău că s-a întârziat atât de mult, înțelegem problemele care au fost în Minister cu Comisiile de specialitate și ne bucură că în sfârșit sunt gata. Din discuțiile individuale pe care le-am avut cu diverși pacienți, aceștia așteaptă foarte mult noile protocoale, pentru că din păcate terapiile existente în prezent sunt fie ineficiente, fie le provoacă reacții alergice”, susține Rozalina Lăpădatu, președintele Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune (APAA), adăugând că bolile reumatice sunt foarte dureroase, iar în timp articulațiile se pot deforma și pot duce la invaliditate, motiv pentru care este important să nu se întârzie și să se înceapă tratamentul cât mai repede posibil.

Președintele Societății Române de Reumatologie, prof. dr. Ruxandra Ionescu , se bucură că protocoalele vor fi publicate și că, în sfârșit, pacienții vor beneficia de medicamentele aprobate. Cu toate acestea, se arată dezamăgită de unul dintre cele patru protocoale: “Singurul protocol care nu corespunde noii viziuni europene este cel de spondilită anchilozantă. Va trebui inclus în viitor în nomenclatorul CNAS și MS și termenul actual de spondiloartrită axială. Spondilita anchilozantă face parte din grupul spondiloartritelor axiale, dar reprezintă etapa finală a bolii în care s-au instalat modificări structural ireversibile, vizualizate radiografic. Noi folosim aceste medicamente scumpe tocmai pentru a preveni apariția modificărilor structurale, intervenind asupra procesului inflamator, oprind în acest fel apariția modificărilor ireversibile. Și la nivelul reumatologiei europene lucrurile au devenit clare mai târziu, în 2009. De aceea, ghidurile de tratament biologic s-au schimbat în ultimii 5 ani de două ori la nivel european, iar spondiloartrita axială a devenit o indicație a acestor terapii la pacienții care întrunesc criteriile de spondiloartrită axială și n-au răspuns la terapia convențională clasică. La noi, ghidul de spondilită este, din păcate, la nivelul anului 2008, tratând bolnavi cu boli constituite, ireversibile și nu pacienți cu boli recent instalate, care pot uita complet că au fost bolnavi, devenind rapid activi profesional”.

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro