Un nou proiect cu finantare europeana le da o sansa nesperata studentilor medicinisti de exceptie.

 

Acestia primesc o mie de lei pentru trei saptamani de practica, plus sansa de a vedea cum se face meserie, in spitale de top din Paris sau Barcelona! Programul e menit sa ii ajute pe viitorii doctori sa isi aleaga din timp si specializarea.

Putini dintre medicii din vechea garda au timp, chef si rabdare sa-i invete tot ce stiu pe tineri, mai ales cand, peste vara, vin cohorte intregi de studenti. Giselle are noroc. La Spitalul Pantelimon din Bucuresti, va fi stimulata, timp de 3 saptamani, sa asculte, sa intrebe, sa incerce. Astfel se traduce, pe scurt, proiectul de practica pe fonduri europene din care face parte.

"As vrea sa vad cam tot ce se poate, toate sectiile, ca sa nu-mi para rau dupa ce am ales", spune ea.

Din cateva sute de aplicanti au fost alesi 150. Pentru ca nu este o practica obisnuita, unde primesti, pur si simplu, o hartie semnata, exista cateva mecanisme de stimulare. Studentii primesc burse de 1000 de lei si, pentru cei mai buni, sansa unor stagii suplimentare de practica la spitale din Paris si Barcelona. I-am intrebat pe supervizori ce conteaza cel mai mult pentru ei

"Cred ca putin din fiecare. Oricum ei sunt obligati sa faca stagiul de practica de vara. In loc sa mearga sa fie chelneri primesc si un banut si pot vedea ce se intampla in afara”, spune Dr. Dana Tomescu, Sef ATI Fundeni.

Anul trecut, Irina a fost premiata cu o vizita la Spitalul Bichat din Paris, sub aripa unui medic roman care profeseaza acolo de 33 de ani.

"A fost altceva... am colaborat cu medici francezi, am avut acces la manechine inteligente, ceea ce la noi nu prea vezi”, spune Irina.

"Sunt foarte bine vazuti, bine pregatiti si... copii motivati! Vreau sa va spun ca este o adevarata competitie intre spitalele universitare franceze, si din Paris, si din restul Frantei, ca sa poata sa aiba rezidenti care vin din Romania”, spune prof. dr. Dan Longrois, Sef Sectie Chirurgie Cardio Paris.

Se lucreaza deja la o retea de 6 spitale din tara care sa ii sustina, prin asemenea traininguri europene, pe studentii care promit.
 

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro