Riscul de a dezvolta un cancer hematologic pare mai ridicat la un copil unic al cărui tată a avut la naşterea lui peste 35 de ani - este concluzia unui studiu realizat, pe parcursul a circa 20 de ani, pe un mare număr de 140.000 de persoane şi coordonat de American Cancer Society.
Principalul rezultat pune în evidenţă o legătură considerată "semnificativă" între riscul de a face un tip de cancer hematologic - limfom, leucemie, mielom - şi de vârsta tatălui (peste 35 de ani) la naşterea copilului şi în plan secundar faptul de a nu mai avea fraţi sau surori, relatează passionsante.be.

În acest context nu s-a stabilit nicio legătură cu vârsta mamei la naşterea copilului. Cea mai probabilă pare ipoteza imunitară (perturbare congenitală, probleme de dezvoltare).

"Aceste observaţii nu trebuie să alarmeze copiii cu taţi mai în vârstă, fiindcă riscul de a face un astfel de cancer este destul de scăzut. Studiul nostru subliniază totuşi necesitatea altor cercetări, mai întâi pentru confirmarea acestor rezultate şi apoi pentru clarificarea fundamentelor biologice ale acestei asocieri, ştiind că numărul copiilor născuţi din taţi mai în vârstă creşte constant", afirmă autorii studiului.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro