Ministerul Sanatatii confirma punctul de vedere exprimat de conducerea Spitalului Clinic Judetean de Urgenta in cazul fetitei care a murit la inceputul lunii iulie dupa ce medicului care ar fi trebuit sa o opereze nu i s-a permis sa faca aceasta interventie deoarece nu avea titlul de specialist in chirurgie pediatrica, arata un comunicat al SJCU Cluj.
Potrivit sursei citate, conducerea spitalului a cerut in acest caz un punct de vedere de la Ministerul Sanatatii, care a fost transmis luni si presei.
“In cazul in care domnul profesor dr. Ciuce Constantin nu detine titlul de specialist in chirurgie pediatrica sau titlul de specialist in chirurgie plastica, estetica si reconstructiva, nu poate desfasura activitati medicale in aceste specialitati. In ceea ce priveste raspunderea medicului precum si a Spitalului in caz de deces-malpraxis al unui pacient, aceasta este reglementata de art. 642-648 din Legea nr. 95/2006. Astfel, potrivit art. 642 personalul medical raspunde civil pentru prejudiciile produse in exercitarea profesiei si atunci cand isi depaseste limitele competentei, cu exceptia cazurilor de urgenta in care nu este disponibil personal medical ce are competenta necesara”, se arata in raspunsul dat de Ministerul Sanatatii.
In urma cu o luna si jumatate, o fetita nascuta prematur a murit in ambulanta, ea suferind de o serie de malformatii foarte grave. Colectivul de medici a decis atunci ca cea mai buna solutie ar fi transferul copilului la Spitalul Marie Curie din Bucuresti, motiv pentru care s-a facut o solicitare pentru elicopter sau avion.
Fetita a murit insa imediat ce a fost scoasa din incubator. In acest caz, Ministerul Sanatatii a dispus inceperea unei anchete.
Parintii fetitei, care sunt din Targu Jiu, au dorit ca bebelusul sa se nasca la Cluj deoarece se cunostea faptul ca acesta avea probleme grave de sanatate. Parintii au solicitat ca fetita sa fie operata de profesorul Constantin Ciuce, care este chirurg generalist, fara specializare in chirurgie pediatrica, dar care a operat copii si in alte cazuri. Conducerea SJCU Cluj nu a fost insa de acord ca operatia sa aiba loc.
“Ce s-ar fi intamplat daca as fi aprobat solicitarea parintelui de a fi operata de prof. Ciuce si pacientul ar fi decedat in sala de operatie?! Probabil ca in acel moment eram acuzati de abuz in serviciu ca am aprobat ca un medic care nu are specialitate sa opereze un copil, chiar daca nu avea specialitate chirurgie pediatrica”, a mentionat Petru Susca la cateva zile dupa decesul fetitei.