Medicii aşteaptă o decizie politică privind salarizarea din sistemul sanitar, declară la RFI vicepreşedintele Colegiului Medicilor din România, Mircea Cinteză. El precizează că în toate ţările UE, medicii au un venit de trei-patru ori mai mare decât venitul mediu al acelei ţări.

Mircea Cinteză speră într-o decizie politică, în urma negocierilor dintre sindicate şi Ministerul Sănătăţii: "Aşteptările sunt pentru o decizie politică, pentru că adevărul este acelaşi de 25 de ani şi anume că responsabilitatea profesiei medicale este de neegalat pentru toate profesiile civile dintr-o societate".

Cât ar trebui să câştige un medic? "Dacă responsabilitatea de a salva o viaţă în pericol este unică, înseamnă că şi securitatea materială a celor care asigură această responsabilitate trebuie să fie adecvată. În toate ţările Uniunii Europene, aceasta se traduce printr-un venit de trei-patru ori mai mare decât venitul mediu al acelei ţări (...). În majoritatea ţărilor, lucrul acesta se calculează raportat la venitul mediu din cadrul Produsului Intern Brut şi venitul medicilor este cam de trei ori mai mare decât Produsul Intern Brut pe cap de locuitor. În România, acest raport este 1, nu este de trei ori mai mare, ci este 1", precizează Mircea Cinteză.

Vicepreşedintele Colegiului Medicilor din România spune că "în clipa de faţă, un medic câştigă opt-nouă mii de euro pe an, adică şapte-opt sute de euro pe lună, faţă de toţi colegii care au emigrat şi care merg la cinci mii de euro pe lună în majoritatea ţărilor din Europa de Vest".

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro