Romanii isi platesc asigurarile de sanatate, dar banii ajung la bugetul consolidat unde li se pierde urma, in timp ce bugetul tot mai mic alocat Sanatatii nu permite actualizarea listelor de medicamente compensate.

In acelasi timp, piata medicamentelor este perturbata de interesele distribuitorilor, retelele de traficanti, piata neagra si medicamentele contrafacute, vandute inclusiv pe Internet din cauza vidului legislativ, explica farm. pr. Clara Popescu, vicepresedinte al Colegiului Farmacistilor, intr-un interviu acordat Ziare.com.

Ne spuneati intr-un interviu acordat anterior ca farmacia individuala romaneasca e pe cale de disparitie din cauza lanturilor de farmacii si a relatiei cu distribuitorii de medicamente. Care este situatia?

In 1990, in Romania erau 100% farmacii ale farmacistilor. In 1994 a venit primul lant de farmacii in Romania. Patronul nu era farmacist, era venit din afara. El a introdus moda lanturilor. Noroc cu legislatia europeana, ca altfel, la cate se intampla in Romania, in curand nu mai era nevoie de profesia de farmacist, demult ne eliminau.

Cei care lucreaza in farmaciile din lanturi au un singur scop: sa vanda, sa vanda, sa vanda. Sa vanda cu orice pret, orice se poate. Au targeturi in functie de care sunt platiti. Au in fiecare zi anumite produse pe care trebuie sa le vanda. Se face control, cu clientul misterios care e din partea firmei, ca sa vada daca in ziua respectiva vinde produsele puse spre vanzare in plus. Pentru mine, ca farmacist cu pregatire, asta este o mare mizerie.

Haos pe piata farmaciilor. Cum sunt afectati pacientii - Interviu cu un vicepresedinte al Colegiului Farmacistilor

Daca lucrurile stau asa cum spuneti, cum de au rezistat pe piata aceste lanturi de farmacii?

Nu numai ca au rezistat, prolifereaza. Au avut succes pentru ca au umblat la preturile medicamentelor. Ma refer la distribuitorii cu farmacii proprii. Desi din punct de vedere legal nu sunt aceiasi actionari, toata lumea stie despre ce e vorba.

Avand in spate distribuitori, lanturile de farmacii nu au aceleasi conditii de lucru ca farmaciile obisnuite. Noi toti cumparam de la aceiasi distribuitori. Cum isi poate cineva inchipui ca distribuitorul unui lant o sa imi dea mie medicamente in aceleasi conditii in care i le da propriei farmacii?

Plus ca de la propria farmacie nu cere nimeni banii rapid, ca e acelasi buzunar sau in cel mai rau caz buzunarul stang si buzunarul drept, in timp ce eu trebuie sa ii platesc medicamentele intr-un anumit timp. Daca nu i le platesc, primesc penalizare sau chiar imi ia farmacia, daca nu imi platesc datoria.

Asa s-a intamplat de foarte multe ori pentru ca au fost lungi perioade in viata noastra in care noi primeam banii de la Casa de Asigurari chiar si la doi ani de zile de cand vindeam medicamentul. Cum sa ii dau eu banii distribuitorului la 120-180 de zile, cand eu ii primeam la peste 200?

Insa a intrat in vigoare directiva UE in care se spune ca plata se face la 30 de zile de catre Casa de Asigurari, dar au lungit-o la 120. Oricum, s-a reglat.

Cati distribuitori de medicamente sunt in Romania? Actionarii lor sunt romani?

Sunt 4-5 distribuitori mari. Si suntem dependenti de ei, pentru ca au toate medicamentele. Unii actionari sunt romani, altii nu.

In ultimii ani, au inceput sa recurga si la alte tertipuri. Daca un medicament este deficitar, adica nu este in cantitatea necesara pentru toate farmaciile, le dau doar farmaciilor lor.

E legal asa ceva?

Nu e legal, dar ei spun ca 'S-a terminat'.

Consiliul Concurentei a fost sesizat?

De foarte multe ori, dar ei deja au o problema cu noi pentru ca nu inteleg ca suntem profesionisti, nu suntem vanzatori.

Asta nu inseamna ca nu s-a ocupat de distribuitori. Unii au platit amenzi chiar de 30 de milioane de euro, dar pentru alte probleme. Au avut intelegeri de piata, s-au inteles sa dea un anumit medicament cu acelasi pret.

De ce nu a mai fost actualizata lista de medicamente compensate de 6 ani?

Dupa cum vede toata lumea, fondul de la Sanatate e din ce in ce mai mic, iar eu de vreo 8 ani tot pun o intrebare de pomana, pentru ca nu imi raspunde nimeni: De ce banii care se colecteaza pentru Sanatate nu se duc la Sanatate?

Ei intra in bugetul consolidat din cauza fostului ministru al Finantelor Decebal Traian Remes. Vazand ca in acest domeniu chiar se colecteaza banii, asa s-a gandit el sa faca.

Eu ii intreb pe ministri, pe senatori, pe deputati "Spuneti ca toti banii care se colecteaza se intorc in Sanatate. Cati sunt ei? Spuneti-ne ca anul asta s-a colectat atat si atat s-a dus in Sanatate". Casa de Asigurari nu mi-a raspuns niciodata clar.

Ei sustin ca asa se petrec lucrurile in toata Europa, ca banii colectati se duc in buget si se intorc inapoi. Asta e o prostie. In primul rand, ca banii astia nu reprezinta un impozit, este o contributie a omului pentru sanatatea proprie, nu e nici taxa, nici impozit. E contributia mea ca atunci cand ma imbolnavesc sa am ce imi trebuie.

Nimeni niciodata de 8 ani nu a putut sa imi spuna care e suma care s-a colectat si toti suntem convinsi ca nu se intorc toti banii colectati la Sanatate.

Afaceri ilegale cu medicamentele bolnavilor de cancer si SIDA - Zeci de perchezitii si audieri, prejudiciu enorm

Recent a fost destructurata o retea de traficanti de medicamente pentru cancer. Cum s-a ajuns la asa ceva?

Nu stiu ce s-a intamplat in cazul ala, dar stiu care e mecanismul in general, pentru ca s-a mai intamplat si acum cativa ani. Farmacia e in intelegere cu cineva care are medicamente, legal sau ilegal. Se fac facturi false, ca ar fi intrat medicamente, si in intelegere cu un doctor se fac retete false, pe numele unor persoane pe care le are el in evidenta. Apoi se obtin banii de la Casa de Asigurari, desi medicamentele nici nu au intrat, nici nu au iesit.

Dar farmaciile nu sunt informatizate?

Sigur ca da, dar lucrurile astea se petrec direct in contabilitate. Bagi factura in calculator ca ti-au intrat zece medicamente si le scoti tot din calculator, pentru zece retete. Totul se face informatizat.

Si cum poate fi depistata aceasta ilegalitate?

Doar daca vine un control si constata ca nu exista depozitul care ti-a facturat.

Cine se ocupa de controale?

Ministerul Sanatatii, ANAF, Garda Financiara. Daca primesc sesizari, verifica. Si stiu deja ce trebuie sa verifice, pentru ca au fost atatea cazuri incat au invatat cum se fac toate astea.

In Romania exista o piata neagra a medicamentelor?

Exista. Exista si medicamente contrafacute, care vin din alte tari.

Cum functioneaza aceasta piata neagra?

Sunt oameni care obtin mai multe medicamente decat le trebuie si apoi le vand. Pe Internet, la piata, in Obor, cu pretul la jumatate. Il ia gratuit pe reteta si ii convine sa il dea la jumatate de pret.

Apoi, au aparut foarte multe firme pe Internet, pentru ca noi nu avem o lege care sa reglementeze acest aspect, legea spune doar ca e interzisa vanzarea pe Internet. Ei si? Legea nu spune ce se intampla daca esti prins. Atata vreme cat spui e interzis, dar nu exista nicio masura coercitiva, e ca si cum n-ar fi interzis.

Am vrut acum, cand s-a discutat legea farmaciilor, sa reglementam aspectele legate de Internet si de publicitate, dar nu ni s-a aprobat.

Totusi, traseul medicamentului e foarte bine verificat, de aceea sunt putine farmacii in care ajung medicamente contrafacute.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro