* Aproximativ 300.000 de sibieni asiguraţi au primit deja cardul naţional de sănătate * Peste 1.600 au cerut altul, după ce au pierdut unicul instrument de decontare şi validare a serviciilor medicale, folosit de la 1 septembrie * Asiguraţii CASAOPSNAJ îşi ridică documentul tot de la CJAS Sibiu *
Dacă nu aţi intrat în posesia cardului naţional de sănătate, ar fi bine să mergeţi fie la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, fie la medicul de familie pentru a intra în posesia acestuia. De la 1 septembrie, cardul naţional de sănătate devine unicul instrument de decontare şi validare a serviciilor medicale în sistemul public de sănătate pentru asiguraţii cu vârsta de peste 18 ani. „Asiguraţii care nu au intrat încă în posesia cardului pot să verifice dacă li s-a emis acest document prin accesarea serviciului pus la dispoziţie de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, pe web site, sau se pot adresa caselor de asigurări de sănătate în evidenţa cărora se află pentru verificare şi, după caz, eliberarea cardului de sănătate. Asiguraţii cărora până la această dată nu li s-a emis cardul de sănătate pot beneficia de servicii medicale fără prezentarea acestuia. Cei care au pierdut sau deteriorat cardul de sănătate vor solicita CAS Sibiu eliberarea unui card duplicat; ei vor depune în acest sens o cerere şi vor achita contravaloarea noului card şi a cheltuielilor de distribuire prin servicii poştale, în valoare de 15,5 lei. Până la primirea noului card de sănătate, asiguraţii vor avea acces la servicii medicale în baza unei adeverinţe de înlocuire a cardului de sănătate ce li se va înmâna în momentul în care vor depune cererea pentru emiterea cardului duplicat. Asiguraţii care, din motive personale sau religioase, refuză utilizarea cardului de sănătate, vor depune o cerere în scris la casa de asigurări în care vor menţiona motivele refuzului şi vor restitui cardul de sănătate, în cazul în care l-au primit. Accesul la servicii medicale se va realiza pentru aceşti asiguraţi în baza unei adeverinţe de înlocuire a cardului de sănătate cu termen de valabilitate de 3 luni. Adeverinţa nu trebuie să rămână la furnizorul de servicii medicale, ea va fi prezentată ori de câte ori asiguratul solicită acordarea unui serviciu medical”, a spus directorul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, Florin Cioloboc.
Pentru asiguraţii care împlinesc vârsta de 18 ani şi /sau dobândesc calitatea de asigurat, se generează automat din sistem comanda de tipărire şi distribuire a cardului de sănătate. Potrivit directorului CJAS Sibiu, nu este necesară solicitarea în scris a asiguratului pentru eliberarea cardului. Cei care intră în sistem vor primi cardul naţional de sănătate prin servicii poştale, la domiciliul înscris în cartea de identitate.
Perioadă de acomodare, din mai
Cardul de sănătate a devenit obligatoriu din data de 1 mai. Până la 1 septembrie, însă, se parcurge o perioadă de acomodare cu sistemul cardului. Cu toate acestea, potrivit CJAS Sibiu, numărul serviciilor validate cu cardul de sănătate a depăşit încă din luna mai numărul serviciilor acordate în vechiul sistem.
Aproximativ 300.000 de sibieni au card de sănătate. Peste 1.600 l-au pierdut deja
Numărul cardurilor neridicate de sibieni de la CJAS Sibiu este de 2.884 (din care 989 carduri emise de CASAOPSNAJ).
Din totalul cardurilor emise în judeţul Sibiu, de 310.729, un număr de 27.479 de carduri au fost returnate Casei, din ele 23.276 carduri fiind distribuite prin medicii de familie aflaţi în contract cu CJAS Sibiu.
Potrivit CJAS Sibiu, până ieri, 1.611 sibieni au solicitat Casei eliberarea unui card duplicat, ca urmare a declarării pierderii, furtului sau deteriorării cardului primit sau urmare a modificărilor datelor personale ale acestora. În aceste situaţii, CJAS Sibiu a eliberat asiguraţilor adeverinţe de asigurat cu o valabilitate de 60 de zile în cazul cardurilor pierdute şi de 90 de zile în cazul cardurilor refuzate sau deteriorate.
220 de sibieni au refuzat cardul de sănătate
Potrivit datelor centralizate la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, 220 de sibieni au refuzat cardul naţional de sănătate din motive religioase sau de conştiinţă. Pentru ei s-au eliberat adeverinţele înlocuitoare care au o valabilitate de 90 de zile.
De asemenea, 366 de sibieni au sesizat CJAS Sibiu că au primit un card defect. Potrivit directorului economic al CJAS Sibiu, Horaţiu Cojocaru, pentru aceşti asiguraţi s-a solicitat tipărirea unui alt card pentru care oamenii nu au fost taxaţi, nefiind vorba, în acest caz, de greşeala lor.
Cardurile militarilor, tot la CJAS Sibiu
CJAS Sibiu a publicat pe site-ul propriu, (www. cassb.ro, la secţiunea „Informaţii pentru Asiguraţi”- „Cetăţeni asiguraţi”-„Asigurati OPSNAJ”) situaţia cardurilor naţionale primite de la CASAOPSNAJ. Asiguraţii CASAOPSNAJ care nu şi-au primit cardurile naţionale şi se regăsesc pe aceste liste trebuie să meargă la ghişeele CAS Sibiu pentru ridicarea lor (după următorul program: Luni, Miercuri, Joi, Vineri : 8-13,30, Marţi: 12,30-18,00). De asemenea, asiguraţii CASAOPSNAJ care nu şi-au primit cardurile naţionale şi nu se regăsesc pe aceste liste trebuie să contacteze CASAOPSNAJ pentru informaţii suplimentare.
Sibienii s-au obişnuit cu cardul
Medicul de familie din Sibiu, Mihaela Florescu spune că pacienţii s-au obişnuit cu cardul şi îl au la ei de fiecare dată când vin la consultaţie, dar mai sunt şi care nu au, în special cei care au împlinit de curând 18 ani şi cei care sunt plecaţi din ţară. „Eu până acum am lucrat numai cu cardul. Am avut şi probleme cu sistemul electronic, mai ales în zilele foarte aglomerate. Pacienţii s-au obişnuit cu cardul, dar mai sunt cei care au făcut de curând 18 ani, la care mai durează până se eliberează, şi cei care sunt plecaţi din ţară”, precizează Mihaela Florescu.
România este al treilea stat, după Estonia şi Singapore, care va avea un tablou complet al istoricului pacientului ce va putea fi accesat, în caz de nevoie, de orice medic. Indiferent că sunt sau nu asiguraţi, toţi românii vor avea carduri de sănătate. Alergiile, grupa de sânge, bolile cronice, protezele, internările şi ultimele prescripţii sunt datele din istoricul medical al oricărui pacient, necesare în situaţii de urgenţă.
Pacienţii şi medicii sub a căror îngrijire se află pacienţii, sunt singurii care au acces la dosarul electronic de sănătate. Accesul la acesta se poate face fără acceptul pacientului doar în caz de urgenţă.