Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) prin filialele judeţene decontează pentru unele dispozitive medicale dublul preţului pe care firma îl practică pentru produsul respectiv.

Reprezentanţi din sistemul de asigurări de sănătate spun că anomalia aparentă este posibilă prin faptul că CNAS decontează pentru fiecare dispozitiv un preţ maximal stabilit prin contractul-cadru, documentul prin care se reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale. Mai mult, în cazul unor orteze, medicii spun că diferenţa de preţ dintre suma decontată de CNAS şi valoarea propriu-zisă a dispozitivului apare din cauză că instrumentul respectiv are o încadrare legislativă neclară, indiferent de utilitatea sa fiind numită generic „orteză pentru genunchi, gleznă, picior”.

Pentru un dispozitiv ortopedic pe care a ales să şi-l deconteze prin CJAS, o ieşeancă a plătit în jur de 900 de lei, în condiţiile în care dacă alegea să-l cumpere la liber, fără să-şi poată recupera banii, trebuia să plătească aproximativ 450 de lei. „Medicul specialist mi-a recomandat o orteză precizându-mi că este decontată 100% de CJAS. Când am ajuns la reprezentanţa furnizorului Ortoprofil, vânzătoarea mi-a explicat că pot achiziţiona orteza respectivă pentru 450 de lei, dar dacă optez să fie decontată 100% de CJAS trebuie să aştept 30 de zile şi să plătesc 900 de lei. Am întrebat-o de ce suma devine dublă din moment ce produsul este acelaşi şi mi-a spus că nu ştie, că aşa este contractul cu CJAS. Am optat pentru varianta prin decontare şi după 30 de zile mi-au fost returnaţi banii integral de casa de asigurări de sănătate”, a arătat Alina Scutaru.
Ieşeanca a mai precizat că, deşi i s-a părut nepotrivită situaţia, în final, ea nu a avut de pierdut întrucât şi-a recuperat banii integral şi a rămas şi cu dispozitivul medical. „Un astfel de dispozitiv este încadrat în contractul cu CJAS ca fiind o orteză pentru genunchi-gleznă-picior pentru care casa de asigurări decontează preţul maximal. De ce are o astfel de încadrare şi este numită aşa, nu am de unde să ştiu”, a arătat conf. dr. Paul Sîrbu, medic primar ortoped în cadrul Clinicii de Ortopedie de la Spitalul „Sf. Spiridon”.
Motivul pentru care CNAS decontează mai mult pentru un dispozitiv medical decât valoarea cu care acesta este comercializat de furnizor este practicarea unui preţ maximal pentru fiecare categorie de dispozitive. Conform fostului preşedinte al CJAS Iaşi, dr. Iulian Şerban, o situaţie similară a fost sesizată Ministerului Sănătăţii şi CNAS acum câţiva ani, atunci când casa de asigurări deconta pentru soluţia vascoelastică intraarticulară de aproximativ 10 ori mai mult decât costa aceasta la furnizor. „Atunci au fost făcute mai multe sesizări şi în cele din urmă preţul a fost modificat. Cazurile de acest fel nu sunt aberaţii, ci realităţi. Nu de puţine ori, un dispozitiv medical sau un medicament este vândut pe piaţa liberă la un preţ mult mai mic decât tarifele decontate de CNAS prin contractul-cadru. Practic, statul prin CJAS plăteşte un preţ de câteva ori mai mare decât valoarea produsului şi asta se întâmplă conform legii. Pentru unele medicamente şi dispozitive, cum ar fi cel al soluţiei vascoelastice, s-au făcut modificări şi tarifele au fost reglate, însă exemple mai sunt”, a subliniat dr. Iulian Şerban.
Pentru decontarea unei proteze, orice persoana asigurată din judeţul Iaşi trebuie să depună un dosar la CJAS cu mai multe documente, printre care recomandarea medicală din partea specialistului şi dovadă că este asigurat.
"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro