Ministerul Sănătății (MS) în colaborare cu Departamentul pentru Situații de Urgență din Ministerul Afacerilor Interne vor beneficia de o rectificare a bugetului pentru Sistemul național de asistență medicală de urgență și de prim ajutor calificat.

Potrivit unui comunicat de presă al MS transmis, vineri, AGERPRES, pentru serviciile de ambulanță a fost alocată la rectificare suma în valoare de 32,472 milioane lei, iar pentru unitățile de primiri urgențe suma de 52,528 milioane lei.

Reprezentanții din cadrul MS și ai Departamentului pentru Situații de Urgență, în calitate de membri ai Comisiei interministeriale pentru suport tehnic au decis să suplimenteze fondurile pentru activitatea de reparații și întreținere a ambulanțelor din sumele rămase disponibile.

În total, incluzând sumele din rectificarea de buget, din fondurile reținute pentru execuție prudențială, etc. au fost repartizate peste 68 milioane lei, care acoperă în totalitate solicitările serviciilor publice de ambulanță privind cheltuielile de personal, bunuri materiale, servicii și investiții. Totodată, se creează și posibilitatea suplimentării numărului de personal operativ cu aproximativ 500, în cadrul serviciilor unde există deficit major de personal, reușindu-se în acest fel asigurarea unei repartizări mult mai echitabile a personalului la nivel național.

În ceea ce privește finanțarea structurilor spitalicești de primiri urgențe, rectificarea bugetară a permis alocarea sumei de aproximativ patru milioane lei pentru preluarea în finanțarea bugetului de stat, începând cu luna octombrie, a unui număr de zece compartimente de primiri urgențe, suplimentar față de cele deja finanțate: CPU Spitalul Beiuș — jud. Bihor, CPU Spitalul Municipal Caracal — jud. Olt, CPU Spitalul Municipal Onești — jud. Bacău, CPU Spitalul Municipal Mangalia — jud. Constanța, CPU Spitalul Municipal Dej — jud. Cluj, CPU Spitalul Municipal Lugoj — jud. Timiș, CPU Spitalul Orășenesc Târgu Cărbunești — jud. Gorj, CPU Spitalul Municipal Lupeni — jud. Hunedoara, CPU Spitalul Municipal Odorheiu Secuiesc — jud. Harghita și CPU Spitalul de Recuperare Borșa — jud. Maramureș.

Cele zece compartimente de primiri urgențe au fost selectate în urma unei analize făcute de către Departamentul pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, în colaborare cu Ministerul Sănătății, care a reliefat faptul că pentru aceste structuri există posibilitatea asigurării permanenței la nivelul asistenței medicale de urgență.

De asemenea, pentru unitățile și compartimentele de primiri urgențe finanțate de la bugetul de stat au fost repartizate fonduri totale în valoare de 24.198.605 lei pentru cheltuieli de personal și 43.505.332 lei pentru bunuri materiale și servicii, provenind din rectificarea de buget și din redistribuirea sumelor reținute pentru execuție prudențială. În acestea sunt incluse și fonduri pentru suplimentarea numărului de personal operativ cu aproximativ 200, care sunt repartizate în special unităților cu activitate complexă și intensă, în funcție de numărul de pacienți raportat la personalul operativ.

"Ministerul Sănătății împreună cu Departamentul pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, consideră că prin alocarea acestor de sume de către Guvernul României, este acoperit aproape în totalitate necesarul estimat, astfel încât Sistemul național de asistență medicală de urgență și de prim ajutor calificat să funcționeze la parametrii optimi până la sfârșitul anului", menționează sursa citată.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro