Șoferii care suferă de apnee moderată și severă nu vor mai putea deține permis de conducere dacă nu își tratează afecțiunea. Asta conform unui proiect al Ministerului Sănătății, care transpune, astfel, o directivă a Comisiei Europene în legislația națională.

Sforăitul este un semn al apneei, boală care generează starea de somnolență. Cum șofatul nu este permis în stare de oboseală, specialiștii au ajuns la concluzia că persoanele care suferă de apnee nu ar trebui să conducă. Legislația a fost modificată de Comisia Europeană, astfel că și România este obligată să o transpună. Așa se face că Ministerul Sănătății a lansat joi în dezbatere publică un ordin de modificare a normelor privind aptitudinile fizice și mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul.

Ce se modifică și care sunt excepțiile

“Sindromul de apnee moderată în somn de tip obstructiv corespunde unui număr de episoade de apnee și hipopnee pe oră (indice apnee-hipopnee) cuprins între 15 și 29, iar sindromul de apnee severă în somn de tip obstructiv corespunde unui indice de apnee-hipopnee de minim 30, ambele fiind asociate cu somnolență diurnă excesivă”, se menționează în proiect.

Noua măsură se va aplica în cazul persoanelor care dau examen pentru obținerea permisului de conducere, dar și celor care sunt deja șoferi, atunci când solicită reînnoirea documentului.

Există și excepții în cazul persoanelor care dovedesc faptul că se tratează, potrivit aceluiași proiect:

“Permisele de conducere pot fi eliberate candidaților sau conducătorilor auto care prezintă sindrom de apnee moderată sau severă în somn de tip obstructiv și care dovedesc că își controlează afecțiunea în mod corespunzător, că respectă un tratament adecvat și că prezintă îmbunătățiri în ceea ce privește somnolența, dacă este cazul, fapt confirmat de un aviz medical autorizat. Candidații sau conducătorii auto care prezintă sindrom de apnee moderată sau severă în somn de tip obstructiv și care urmează un tratament trebuie să facă obiectul unei examinări medicale periodice, la intervale care nu depășesc 3 ani pentru conducătorii auto din grupa I și un an pentru conducătorii auto din grupa II, pentru a stabili măsura în care respectă tratamentul, necesitatea de a continua tratamentul și menținerea unei vigilențe adecvate”.

De ce s-au luat aceste măsuri

Potrivit specialiștilor, persoanele care suferă de apnee sunt mai tot timpul somnolente, obosite, iritate și au migrene. Medicii estimează că 4% dintre români suferă de apnee. Asta înseamnă, în cifre, aproximativ 270.000 dintre cei șase milioane de români care dețin permis de conducere.

România se situează pe locul cinci în Uniunea Europeană în clasamentul accidentelor care au avut loc deoarece șoferii au adormit la volan.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro