Pacientul, un cunoscut medic pediatru, fusese diagnosticat cu nu mai putin de opt afectiuni cardiovasculare grave. O operatie – premiera medicala – i-a salvat viata!

Procedura, desfasurata la o clinica din Romania, a constat in implantarea unei proteze cardiace aortice transcateter, pe cale minim invaziva, printr-o incizie de patru centimetri, transaortic, fara deschiderea sternului. Interventia a constituit o premiera in Europa de Est!

Pacientul, un cunoscut medic pediatru din Iasi, in varsta de 67 de ani, nu avusese antecedente medicale. A fost internat in urgenta, fiind diagnosticat cu nu mai putin de opt maladii care ii puneau in pericol viata: edem pulmonar, insotit de stenoza aortica severa, cardiopatie ischemica si valvulara severa, insuficienta mitrala moderat-severa, tromboza apicala de ventricul stang, fibrilatie atriala persistenta, hipertenesiune pulmonara severa si diabet zaharat.

Premiera medicala: interventia, fara oprirea inimii sau deschiderea sternului

In cazul diagnosticului de stenoza aortica severa la pacienti cu risc chirurgical crescut este recomandata procedura care permite ca inima sa functioneze din nou in parametri normali, insa cele doua tipuri de abord existente la momentul actual — femural (creste riscul de atac cerebral) si transapical (punctia inimii deja slabita) ar fi periclitat substantial viata pacientului. Astfel ca a fost luata decizia abordului transaortic pe calea aortei ascendente, fara a fi necesara oprirea inimii sau deschiderea sternului.

Aceasta procedura – o premiera medicala – s-a dovedit a fi cea mai sigura si mai eficienta cale de a readuce la normal functiile inimii. In realizarea interventiei, echipa medicala a utilizat noul ecograf de ultima generatie Philips Epiq 7 cu sonda transesofagiana 3D care permite reconstructia tridimensionala a valvelor si evaluarea corecta post-operatorie a corectiei chirurgicale. Proteza implantanta este un model revolutionar al companiei Edwards — Sapien 3.

Pacientul: fara ajutorul medicilor, in cateva saptamani as fi fost mort!

Interventia – premiera medicala, care a durat doua ore, a fost un real succes, fara complicatii, starea pacientului fiind una buna si stabila.

“Acum ma simt bine spre foarte bine. inainte nu puteam sta intins nici cinci minute, ma ridicam si abia dupa o ora ma asezam la loc in pat. Adevarul e ca fara ajutorul medicilor in cateva saptamani as fi fost mort. Fara ei nu as mai fi trait. Eu am avut incredere 100% in dr. Costache si echipa lui, despre care am auzit ca sunt cei mai buni. Toata echipa s-a comportat excelent cu mine, si nu doar cu mine, cu toata lumea de aici. Sunt niste oameni extraordinari”, a spus pacientul, dr. Dan Popa.

Premiera medicala a fost realizata de o echipa coordonata de conf. univ. dr. Victor Costache, dr. Alexandru Voican, dr. Mihai Chiloflischi, dr. Cristina Leatu, in colaborare cu echipa americana condusa de prof. Charles Lutz, dr.Amad Nazem si profesorul dr. P. Rainer de la Universitatea din Kiehl – Germania.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro