Paracetamol, picaturi de nas, inhalatoare, apa de mare. Iata arsenalul dedicat celor mici in lunga perioada a infectiilor respiratorii. Pe toate le puteti lua de oricand, de la orice farmacie, chiar fara retete. In cazul unora, dozele mari pot fi catastrofale. Ne explica expertii in toxicologie pediatrica.

La copiii sub 2 ani, banalele raceli determina frecvent bronsiolite. Infectia afecteaza asadar bronsiolele pulmonare, adica locurile unde se fac schimburile de gaze in respiratie.

Pe plan mondial, ghidurile de tratament spun ca, in bronsiolitele copilului mic, nu au ce sa caute antibiotice, bronho-dilatatoare si preparate cortizonice.

Sunt utile si necesare doar aspiratiile nazale. In Romania, terapiile cu aerosoli au creat o moda:

Coriolan Ulmeanu, medic primar pediatru: "Atentionez foarte clar in privinta utilizarii adrenalinei in aerosoli. Este un medicament cu o actiune cardiaca extraodinara. Nu poate fi folosit in conditii de ambulatoriu de catre parinti si s-a epuizat stocul de adrenalina in farmacii."

Adrenalina, ultizata fara doze extrem de precise, poate determina soc cardiac. In privinta bronho-di-la-ta-toa-relor,  cele cu substanta activa sal-bu-ta-mol pot determina de asemenea efecte cardiace severe. Iar dozele sunt usor de depasit de catre parinti.

Coriolan Ulmeanu, medic primar pediatru: "O exagerare extrem de importanta este folosirea dexametazonei la intitiativa a parintilor, un preparat corizonic cu efecte secundare importante. Face supresia glandei suprarenale, care e cea care raspunde la stresuri infectioase sau de alt tip. Timp de 3-6 luni, timp de 3-6 luni copilul nu mai raspunde de la atacurile infectioare din cauza unei terapii."

In cazul majoritatii celor mici insa, infectiile repiratorii se manifesta doar cu secretii nazale abundente.

Coriolan Ulmeanu, medic primar pediatru: "La picaturile de nas in pediatrie e foarte clar, trebuie aruncate peste bord toate picaturile care folosesc combinatii de antibiotice, dezinfectante de tip chimic. Singure premise sunt preparatele de apa de mare sau ser fiziologic simplu."

Picaturile de nas cu na-fa-zo-lina sunt cele mai periculoase. La peste 3 picaturi administrate din greseala spre exemplu  apare socul cardiac.

Daca cel mic are febra, administrati-i un singur tip de anti-termic. Paracetamolul  se poate cumpara fara reteta.  Recomandat insa este sa fie utilizat doar cu prescriptie.

Dumitru Oraseanu: "Ceea este peste prescriptie deranjeaza pentru ca pot sa ajunga la insuficienta hepatica la adminstrarea de paracetamol la doza mare."

Hepatita toxica se numeste intoxicatia cu paracetamol. Semnele apar abia dupa 72 de ore de la ingestie. Un copil intoxicat cu aceasta substanta e in pericol vital timp de 7 zile.

Sursa

 

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro