Autorul cere ca mamele si tatii sa stea langa cei mici atunci cand acestora li se monteaza, de exemplu, o branula ori li se face o injectie. Nu toti medicii romani permit insa asta.

Initiatorul acestei campanii spune ca totul a inceput atunci cand in cabinetul sau au ajuns parinti ai caror copii suferisera diverse traume dupa o vizita la spital.

Adela Moldovan, psiholog: "Prezenta parintelui contribuie in doua moduri: pe de o parte copilul este mai calm si mai cooperant si trauma emotionala pe care un copil o poate avea chiar si la un banal vaccin este foarte mult evitata. Ceea ce traumatizeaza nu este procedura medicala in sine, ci separarea copilului de persoanele cu care se simte in siguranta."

Exista insa si cazuri in care parintii se sperie sau devin recalcitranti si ii incurca astfel pe medici.

La Spitalul de Copii din Iasi, personalul discuta cu parintii atunci cand este cazul sa recolteze probe de sange. Daca apartinatorii sunt suficient de calmi cat sa nu streseze si mai mult copilul, li se permite sa asiste la actul medical.

Catalina Ionescu, purtatorul de cuvant al Spitalului de Copii Iasi: "Starea de stres, agitatia, panica parintelui se transmite la copil si atunci nu mai realizezi o comunicare eficienta. Am avut situatii cand prezenta parintilor a agitat mult mai mult copilul."

La Cluj, o mama a trecut de cateva ori prin aceasta experienta. Nu a vrut nici in ruptul capului sa-si paraseasca fetita dar a respectat conditiile.

Mama: "Pe mine nu ma scoate nimeni afara, intotdeauna raman. Mi s-a spus sa plec, in momentul in care am fost langa ea m-au rugat sa ies si le-am spus ca eu nu ies si ca nu se intampla nimic si nu s-a intamplat."

Potrivit oficialilor din Ministerul Sanatatii, prezenta apartinatorilor poate fi interzisa daca acestia sunt un factor de perturbare a procedurilor iar astfel de situatii sunt prevazute in regulamentele de ordine interioara, mai ales la sectiile de pediatrie.

Decizia ramane insa, in final, la latitudinea conducerii spitalelor sau a sefilor de garda ori de sectii. In strainatate, lucrurile stau altfel. Parintii semneaza un document apoi au dreptul sa fie prezenti insa numai daca raman calmi si stabili emotional si nu pun intrebari.

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro