Medicii mureşeni îşi vor promova lucrările de specialitate în cadrul unui Bookfest, organizat în octombrie, în cadrul seriei de evenimente legate de împlinirea a 70 de activitate de către Universitatea de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş, a anunţat luni rectorul UMF, prof. dr. Leonard Azamfirei.
"În ultima săptămână a lunii octombrie, la UMF Târgu Mureş va avea loc un târg de carte, Bookfest, în care vor fi promovate cărţile medicilor care lucrează în Târgu Mureş - în zona medicală, în zona UMF - unde vor exista cel puţin 4 lansări de carte. Unele dintre cărţi fiind chiar incitante pentru opinia publică, nu sunt medicale, ci sunt cărţi cu adresabilitate mai largă dar scrise de către medici", a arătat Azamfirei.

Potrivit rectorului UMF Târgu Mureş, tot în această lună, Universitatea va prezenta şi o expoziţie de fotografie, "UMF Târgu Mureş - trecut şi prezent", în care se vor fi expuse fotografii foarte rare, de colecţie, identificate în diverse părţi ale ţării, care înfăţişează UMF Târgu Mureş în urmă cu 40-50-60-70 de ani.

În programul UMF 70 mai figurează inaugurarea Centrului de Simulare în Medicină Dentară, dezvelirea unui monument al pacientului necunoscut - ca omagiu adus celor care au contribuit, prin propriul corp, la învăţământul medical de anatomie şi la salvarea unor vieţi prin donarea de organe şi ţesuturi, prima conferinţă naţională de dermatoze profesionale şi inaugurarea Centrului Avansat de Cercetări Medico-Farmaceutice.

Începând din luna februarie, pentru a marca împlinirea a 70 de ani, UMF Târgu Mureş a lansat moneda aniversară "UMF 70", în colaborare cu Banca Naţională a României şi o emisiune filatelică. În curtea universităţii au fost plantaţi 70 de stejari şi a fost îngropată o capsulă a timpului, care conţine obiecte din instrumentarul obişnuit al medicului anului 2014 şi care urmează să fie deschisă peste 30 de ani, la centenarul UMF.

De asemenea, a fost lansată revista ştiinţifică internaţională "The Journal of Critical Care Medicine", care îşi propune publicarea de articole ştiinţifice de înaltă calitate din sfera medicinii bolnavului critic, s-a organizat MediSim - prima conferinţă pentru simulare şi abilităţi practice în medicină din România, Congresul româno-iordanian de medicină şi farmacie, Ziua Regalităţii la UMF, cu participarea membrilor Casei Regale, precum şi marcarea a 25 de ani de medicină militară la Târgu Mureş în colaborare cu Ministerul Apărării Naţionale.

În acest an, a mai avut loc o caravană a UMF în liceele din ţară, Târgu Mureş a găzduit Olimpiada de Biologie, faza naţională pentru elevii de liceu şi multe alte activităţi. Pe lângă evenimentele de natură ştiinţifică şi acţiuni academice, în programul UMF 70 figurează numeroase acţiuni culturale, sportive, multe dintre ele desfăşurate în parteneriat cu instituţii naţionale şi internaţionale.

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro