Măsurătorile de costuri şi îmbunătăţirea sistemului de plată DRG (Sistemul de clasificare în grupe de diagnostice) în România vor fi noile teme ale celei de-a doua ediţii a Conferinţei Naţionale de Farmacoeconomie şi Management Sanitar (CNFMS), care va avea loc la Târgu Mureş, în perioada 14-17 octombrie.
Potrivit preşedintelui CNFMS, dr. Lorenzovici Laszlo, dacă la ediţia de anul trecut s-a discutat mai mult despre deficienţele de finanţare ale sistemului de sănătate şi despre faptul că sistemul actual de plată nu este ancorat în realitatea costurilor, la ediţia din acest an discuţiile vor viza metodologia de costuri şi cum pot fi făcute îmbunătăţiri.

"Motivul pentru care plăţile constituie mereu un subiect de actualitate este că medicina se află într-o continuă dezvoltare, apar tehnologii noi, moderne, care schimbă costul. Câteodată reduce costul şi dau un exemplu: la o colecistectomie laparoscopică anumite costuri scad, durata de spitalizare scade, complicaţiile şi medicaţia la fel, dar intervine costul aparatului propriu-zis. Într-o sală de operaţii, în opt ore, se pot face mai multe operaţii cu laparoscopul, decât operaţii clasice. Dacă tragem o linie, anumite cheltuieli cu tehnologia nouă cresc şi anumite cheltuieli scad şi, din acest motiv, un nivel de plată stabilit la un moment dat într-un sistem sanitar este bun, dar peste trei ani nu mai este bun", a precizat dr. Lorenzovici Laszlo.

Potrivit site-ului CNFMS, în Occident, specialiştii susţin că orice sistem de plată, cel târziu din 3 în 3 ani, trebuie revizuit, deoarece se schimbă structura de costuri.

Dr. Lorenzovici Laszlo a precizat că România a preluat sistemul de plată din Australia, însă nu se ştie dacă în sistemul australian medicamentele oncologice erau cuprinse sau nu în acel cost pe oncologie. "Dacă erau cuprinse, noi avem prin programul naţional în România o suprafinanţare, plătim de două ori. Sau în cazul HIV, medicamentul pentru HIV este cuprins în costul spitalizării sau nu? Pentru că dacă nu este cuprins, atunci apare dubla finanţare şi avem senzaţia că anumite specialităţi sunt suprafinanţate şi altele subfinanţate. Este clar că sistemul românesc nu poate funcţiona cu un sistem preluat, fără să se ştie ce este cuprins în el", a mai arătat preşedintele CNFMS.

Acesta a subliniat că în fiecare ţară există un sistem de plată specific şi că în sistemul de sănătate din România "trebuie să plătim o realitate de astăzi", iar pentru creşterea plăţilor se impune o măsurare a costurilor.

Pe acest considerent, în cadrul CNFMS 2015 participanţii pot participa la un curs de biostatistică aplicată în farmacoeconomie şi management sanitar. "Am avut prilejul să participăm la un curs de biostatistică în Ungaria şi ne-am dat seama cât de multă nevoie este de a se aborda acest subiect, chiar de la zero. Biostatistica poate fi axată pe orice subiect de cercetare, dar poate fi axată în special pe management sanitar, ceea ce nu am auzit până acum să fi existat în România. Sunt foarte multe metode de a face statistică, dar în managementul sanitar sunt probleme specifice, care necesită abordări specifice. De multe ori, un curs de 4 ore îţi deschide orizontul să ştii ce cărţi să cauţi şi după aceea să mergi mai departe, să te decizi să te înscrii la un program de masterat sau la un curs de 2 săptămâni. Trebuie să existe un impuls de bază", a mai precizat dr. Lorenzovici Laszlo.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro