Europarlamentarul Cristian Bușoi susține că sistemul de sănătate din România se află pe ultimele locuri din UE la aproape toate criteriile, iar cea mai pregnantă problemă dezbătută la nivel european este cea a respectării drepturilor pacienților români.

"Sistemul de sănătate din România se află pe ultimele locuri din Uniunea Europeană pe aproape toate criteriile. Și ca investiții, cheltuială pe cap de locuitor și ca indicator de sănătate. Cred că cele mai pregnante probleme care sunt discutate la Bruxelles sunt cele legate de drepturile pacienților și de felul în care pacienții sunt tratați în sistemul de sănătate din România. Aici sunt asociații puternice ale pacienților europeni care ridică constant această chestiune, finanțarea scăzută în comparație cu alte țări europene. A treia problemă ar fi accesul mult mai slab la medicamente și la inovații în comparație cu pacienții din alte țări europene și, sigur, un lucru foarte important, migrația medicilor și a personalului medical în general din România către țările dezvoltate din vestul Europei", a declarat, sâmbătă, la Târgu Mureș, Cristian Bușoi, la Conferința Națională de Farmacoeconomie și Management Sanitar.

Bușoi a menționat că UE, prin mecanismul semestrului european, face o serie de recomandări, iar în ultimele rapoarte s-au făcut referiri și la sistemul de sănătate din România.

"Cel mai important instrument însă pe care UE l-a avut în legătură cu România este participarea la programul de asistență Banca Mondială, Comisia Europeană și FMI. Trebuie văzut dacă acesta va continua, chiar și în sistem prudențial, chiar dacă nu cerem bani, să fim asigurați că suntem sub o umbrelă de protecție în cazul unor probleme economice și reforma sistemului de sănătate este o parte importantă a cerințelor UE. Au cerut o finanțare mai bună, eficientizarea cheltuielilor, reducerea spitalizărilor nenecesare, susținerea medicinii primare, unele s-au implementat, altele nu", a subliniat el.

Cristian Bușoi a precizat că în Sănătate și Educație guvernele naționale au ultimul cuvânt în privința normelor și a finanțării, iar Uniunea Europeană poate face doar recomandări.

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro