Medicii de familie declară iar război Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS). Ultima nemulţumire a doctorilor este proiectul de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului-Cadru 2016-2017, publicat pe site-ul CNAS pe 16 octombrie.

Potrivit acestuia, medicii de familie pot încheia contract de furnizare de servicii cu CNAS indiferent de numărul persoanelor pe care îl au pe liste. Proiectul se află momentan în dezbatere, însă medicii cu experienţă din sistem sunt de părere că o astfel de prevedere va determina o inflaţie de servicii medicale.

 

Specialiştii spun că lipsa unei prevederi prin care numărul de asiguraţi să fie reglementat poate crea haos şi abaterea de la normele internaţionale. Potrivit contractului-cadru actual, limita minimă pentru medicii din mediul urban este de 800 de asiguraţi, în timp ce pentru cei din mediul rural limita este stabilită de o comisie mixtă de la nivelul CNAS. „Ceea ce noi am revendicat începând de anul trecut, şi anume menţinerea unei limite, nu se regăseşte în actualul Contract-cadru. Orice medic, indiferent că are pe liste 50-100 de asiguraţi, poate intra în contract cu CNAS. Printr-o astfel de prevedere sunt încălcate protocoale internaţionale care stabilesc limita minimă la 1.800 de asiguraţi. Este considerată o cifră prin care se poate menţine o anumită calitate a actului medical. În condiţiile în care un medic are pe liste 50-100 de asiguraţi, acel cabinet nu poate trăi decent şi atunci medicul va încerca să suplinească prin prestări numeroase de servicii medicale şi asta o să determine o inflaţie de servicii medicale”, a arătat dr. Anca Deleanu, preşedintele Societăţii Medicilor de Familie din Iaşi.

 

Din noul contract-cadru lipseşte inclusiv stabilirea unui număr necesar de medici de familie care să intre în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate.

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro