Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Vasile Ciurchea, a declarat, joi, că vrea să introducă criterii de prescriere a medicaţiei pentru diabet, în condiţiile în care diabeticii primesc doze din ce în ce mai mari de insulină, iar regimul este pe ultimul loc.

"Mă gândesc extrem de serios să introduc ceva condiţii, în diabet, de exemplu. Numărul pacienţilor cu diabet creşte în continuu, costurile cresc în continuu, medicamentele nu sunt ieftine. Nu poţi să dai doze din ce în ce mai mari de insulină şi insulină de ultimă generaţie, care costă şi regimul să fie undeva pe ultimul loc. Cred că regimul ar trebui să fie în diabet pe primul loc şi de abia după ce vezi cât poate să compeseze organismul în urma unui regim extrem de serios să vii şi să aplici tratamentul. În toate ţările din lume pe primul loc este regimul igienico- dietetic. Pacientul este învăţat cât şi cum să mănânce. La noi nu cred că este cineva care pierde prea multă vreme explicând cât ar trebui să mănânce şi cum ar trebui să mănânce un diabetic", a declarat preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea.

Ciurchea a mai precizat că sunt şi foarte multe medicamente care nu se asociază cu alcool, dar pacienţii nu ştiu acest aspect.

"Sunt foarte multe tratamente, nu se iau cu alcool. Şi iarăşi ar trebui să ne educăm. Nu vreau să se înţeleagă, spunând aceste lucruri, că dau vina pe pacient, dar trebuie să fie o colaborare, trebuie să fie o înţelegere. Dacă toţi privim responsabil eu cred că putem schimba ceva. Există o colectă la fonduri mult mai bună decât anul trecut, dar nu înseamnă că avem bani la discreţie să putem face orice. Ieri discutam cu cineva vis-a-vis de un pacient pornind problema de la un calcul în vezica biliară. Nimeni nu s-a gândit că o ecografie ar putea rezolva problema, ci s-au gândit direct la RMN şi au făcut un RMN ca să se dovedească că există un calcul în vezică. Şi RMN-ul costă, costă mai mult decât o ecografie. (...) În alte sisteme există nişte reguli, condiţii pe care trebuie să le îndeplineşti. În toată lumea numărul RMN-urilor este cam 30% din numărul CT-urilor, la noi 10% din numărul total de investigaţii de imagistică sunt CT-uri, în rest RMN-uri. Toată lumea se duce direct la RMN. Toate costă", a mai spus Ciurchea.

Preşedintele CNAS a mai spus că în timpul negocierilor pe hepatită au fost foarte multe atenţionări legate de preţul medicamentelor.

"În timpul negocierilor pe hepatită au fost foarte multe atenţionări legate de preţul medicamentelor. Eram întrebat de ce nu sunt de acord cu preţul cerut. Pot să fiu de acord cu preţul cerut, dar câţi bolnavi vrem să tratăm? Să tratăm100 din 5000? Ce le spun la restul pacienţilor care au aceleaşi criterii medicale? Atunci am trecut peste toate aceste discuţii şi atât cât mi-a permis şi timpul şi legea zic eu că am obţinut un preţ rezonabil", a mai spus Ciurchea.

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro