Cercetătorii de la institutul Karolinska din Suedia vor coordona un studiu în cadrul căruia vor injecta 30 de fetuşi cu celule stem, pentru a trata boli genetice severe. Este pentru prima oară când un asemenea experiment medical este realizat pe bebeluşii din pântecele mamelor.

Celulele stem sunt special concepute pentru a trata boala osoasă friabil, care este incurabilă şi afectează peste 50.000 de persoane doar la nivelul SUA, scrie popsci.com. Oamenii cu boala amintită suferă de mutaţii genetice care împiedică formarea de colagen în organism, un element vital pentru dezvoltarea oaselor.

Bebeluşii născuţi cu această boală se nasc frecvent cu oase fracturate, care pot afecta celelalte funcţii ale organismului. Chiar dacă mulţi copii cu o formă mai uşoară a bolii supravieţuiesc, aproape toţi bebeluşii cu forma severă mor după naştere, din cauza problemelor respiratorii.

În prezent, cercetătorii au dezvoltat o celulă stem specială, care poate trata boala „brittle bone” prin producerea de colagen pentru întărirea oaselor. Celulele stem au fost testate pe copii mai mari şi fetuşi de şoareci, demonstrând rezultate promiţătoare. Dacă tratamentul ar fi aplicat la timp, ar fi mai eficient, explică savanţii suedezi.

În ultimii ani, medicii au lansat ipoteza potrivit căreia tratamentele cu celule stem in-utero ar fi posibile. Tratamentele care au demonstrat rezultate bune la animale nu s-au potrivit la oameni, deoarece sistemul imunitar al mamei a „ucis” celulele stem înainte să ajungă la fetus.

În experimentul suedezilor, 50% dintre bebeluşi vor primi celulele stem înainte să se nască, în timp ce alţi 50% vor primi tratamentul după naştere.

După naştere, bebeluşii vor primi noi tratamente la fiecare şase luni, timp de doi ani. Cercetătorii nu au explicat însă dacă au găsit o modalitate prin care să prevină situaţia în care sistemul imunitar al mamei distruge celulele stem, destinate bebeluşilor din uter. Dacă metoda va avea succes, milioane de copii născuţi cu aceste boli genetice vor avea o şansă la o viaţă normală.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro