Tot mai multi medici intorsi de la pensie acopera golul imens de specialisti din spitalele Romaniei. Numarul lor creste de la un an la altul, proportional, cu varsta.

 

Multi au peste 70 de ani. Spre exemplu la un spital din Alba, un doctor care are deja 77 ani spune ca, daca nu s-ar duce in fiecare zi la munca, atunci sectia de radiologie s-ar inchide.

La spitalul din Blaj, radiologia functioneaza doar pentru ca o doctorita trecuta de varsta pensionarii face naveta zilnic de la 25 de km distanta.

Lia Gruita, medic radiolog: "Am venit pentru sase luni ca sa dau o mana de ajutor pentru ca am fost solicitata si deja au trecut aproape opt ani de cand sunt aici. Abia astept sa vina dimineata sa vin la serviciu."

Mihai Nemeti, manager Spitalul Blaj: "Serviciul spitalicesc nu poate sa functioneze fara sa existe medic coordonator, medic de specialitate nici nu stiu ce am face fara radiologie."

Posibilitatea ca vreun tanar sa ii ia locul este inca departe.

Reporter: Nu s-a aratat niciun tanar interesat sa vina sa profeseze aici?
Lia Gruita, medic radiolog: Inca nu, pentru ca toti sunt dusi de valul strainatatii si toti fac repede medicina ca sa plece repede, repede in strainatate pentru bani. Pai daca te faci doctor ca sa castigi bani nu mai esti doctor, sa iti faci mana de aur din suferinta oamenilor, eu zic ca este o crima."

Si doctorita Boieriu s-a pensionat de curand, dar nu se odihneste acasa.

Viorica Boieriu, medic pediatru: "Initial ziceam ca in momentul in care imi vine decizia de pensionare ma voi pensiona, dar acum nu mai gandesc asa."

Situatia este similara si la spitalul Judetean de Urgenta din Baia Mare, 4 specializari ar fi ramas fara medici daca cei ajunsi la varsta legala s-ar fi pensionat. Unul dintre ei este seful sectiei Anestezie si Terapie Intensiva.

Andrei Muresan, medic primar ATI: "Consider ca mai am putere de munca si in sfarsit acum, cand eu cu regret spun ca ar trebui sa plec, acum am acesta pobibilitatea de a avea la indemana atatea aparate pe care in tineretea mea nu le-am avut."

Posturile pot fi ocupate doar de medici primari.

Reporter: "Posturile au fost scoase la concurs si nu s-au ocupat?
Sorina Pintea, manager Spitalul Judetean Baia Mare: O parte da, o parte nu, urmeaza sa fie scoase la concurs si ei vor ramane in meserie pana cand posturile vor fi ocupate prin concurs. "

Adica exista posibilitatea acesti oameni sa mai lucreze cativa ani buni de acum inainte.

Sursa

 

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro