Cele zece cabinete ale medicilor de familie aflate în incinta Spitalului Judeţean vor fi evacuate în 15 zile, conform unei hotărâri judecătoreşti Prinşi la mijloc într-un conflict care nu le aparţine. Li se întâmplă celor aproximativ 20.000 de gălăţeni înscrişi la medicii de familie care au sediul într-o clădire din curtea Spitalului Judeţean “Sf. Apostol Andrei”. Conflictul nu este unul nou, acesta datând de ani de zile, dar acum s-a acutizat din cauza unei hârtii primite de medici de la un executor judecătoresc. Medicii de familie au fost înştiinţaţi că au la dispoziţie 15 zile pentru a elibera cele zece cabinete în care îşi desfăşoară activitatea ca urmare a faptului că au pierdut procesul cu Spitalul Judeţean. În aceste condiţii, cadrele medicale rămân fără sediu, implicit fără contract cu Casa de Sănătate. “Legea sănătăţii spune clar că Spitalul, Direcţia de Sănătate Publică şi autorităţile locale trebuie să ne ofere alte spaţii la schimb. Ni se încalcă un drept şi nu ni se explică nici de ce vom fi daţi afară. Dacă nu mai avem spaţiu, Casa ne închide contractul, iar pacienţii vor rămâne fără medici de familie, deci şi fără reţete şi asistenţă. Noi ne-am înfiinţat aici şi nu înţelegem de ce vom fi daţi afară”, ne-a declarat Norica Toader, medic de familie.
În aceeaşi situaţie sunt şi ceilalţi medici de familie care au sediul în clădirea aflată în litigiu. “Eu mă duc să îmi caut un alt spaţiu. Dar, pentru a obţine toate autorizaţiile de funcţionare am nevoie de câteva luni, timp în care pacienţii rămân fără asistenţă medicală”, ne-a spus şi medicul Narcisa Bezman.
“Noi ne-am înfiinţat aici conform legii. Clădirea are ca destinaţie cabinete medicale de familie de foarte mulţi ani. Singurul meu venit este de la Casa de Asigurări, nu am cabinet particular sau altceva. Este o ilegalitate”, ni s-a plâns şi medicul Mioara Comănescu.
Mai mulţi pacienţi s-au strâns la cabinetele medicilor de familie pentru a-şi arăta nemulţumirea faţă de decizia de evacuare. “Suntem bătrâni, locuim în zonă şi nu vrem să ne poarte pe drumuri în altă parte. Nu ni se pare normal să ne mute medicii de aici. Eu am nevoie lunar de reţetă şi nu îmi pot găsi de azi pe mâine un alt medic. Am fost şi în audienţă la conducerea Spitalului şi am fost îndrumaţi să ne ducem la cabinete particulare. De ce am face asta? Eu am plătit 40 de ani contribuţie la sănătate şi plătesc şi acum din pensie. De ce să mai dau bani şi la particular, când e dreptul meu să am asistenţă medicală gratuită?”, ne-a spus unul dintre pacienţii de pe listele medicilor de familie aflaţi în prag de evacuare.
Situaţia este neplăcută atât pentru medici, cât şi pentru pacienţi, toţi fiind dispuşi să anunţe autorităţile din Ministerul Sănătăţii, toţi considerând că ceea ce se întâmplă este un abuz.
Despre toată această situaţie, conducerea spitalului a transmis, prin consilierul juridic al instituţiei, Ciprian Lascu, că “este o decizie judecătorească definitivă, care nu poate fi comentată”.
Până la rezolvarea situaţiei, cei aproximativ 20.000 de pacienţi riscă să rămână fără asistenţă medicală.