Preţ de câteva minute, Spitalul Judeţean de Urgenţă a fost, ieri, subiect de discuţie, la capitolul "Diverse", în şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Brăila. Subiectul a fost deschis de cardiologul Bogdan Minescu, PNL, consilier judeţean, care a cerut lămuriri despre investiţiile ratate, cum era de aşteptat, chiar despre Secţia Cardiologie- Pediatrie, finalizată, dar abandonată, fără străpungerile de legătură cu instituţia - mamă, de către firma austriacă Vamed.

"Constructorul este responsabil. Să luăm măsuri faţă de ceea ce se întâmplă acolo, ori îi acţionăm în judecată, ori le luăm banii publici înapoi şi facem altceva acolo. (...) Este inacceptabil că s-a făcut o investiţie/ o clădire fără a se prevedea faptul că este nevoie de legături cu cealaltă construcţie, cu spitalul. Nu ştiu dacă CJ-ul a acţionat în vreun fel, dar trebuie să acţioneze dacă n-a făcut-o", a susţinut dr. Bogdan Minescu (foto).

Şi consilierul PSD Ionel Avram a ţinut să puncteze faptul că există o mare preocupare cu privire la investiţiile de la Judeţean şi, după caz, "ar trebui să se treacă la ridicarea garanţiei de bună execuţie", acel 10% din valoarea contractului fără TVA, cash sau sub formă de primă de asigurare, pe care constructorii l-au virat, cel puţin potrivit contractelor, în contul finanţatorului. În cazul Cardiologiei, finanţator este CJ, iar în cazul ATI, Bloc Operator, Radioterapie- Oncologie şi Amfiteatru, banii vin de la Spitalul Judeţean de Urgenţă. Niciuna dintre aceste clădiri nu e funcţională. Ce-i drept, Blocul Operator şi Amfiteatrul mai au termen până la finalizarea lucrărilor, însă celelalte sunt rupte de spital fiindcă n-au străpungerile realizate.

Dr. Mihail Iugulescu, spectator la discuţia despre spital

Şi Marian Sârbu, PNL, a avut o problemă cu spitalul, solicitând în mod imperios raportul Corpului de Control al Ministerului Sănătăţii, numai că a fost lămurit punctual: "Raportul a fost dat celor care l-au solicitat legal!". De altfel, Raportul Corpului de Control a fost trimis CJ-ului, Parchetului, DNA-ului şi ANI, chiar de către Ministerul Sănătăţii, iar la nivelul CJ s-a întrunit o comisie care analizează toate aspectele sesizate, urmărind pas cu pas modul de rezolvare a deficienţelor consemnate de către inspectori. Prezent la şedinţă, managerul Mihail Iugulescu a asistat la toată discuţia, fără a scoate vreun cuvânt. La un moment dat, la indicaţia lui Viorel Mortu, acesta şi-a notat datele unui caz în care un medic neurolog ar fi refuzat să consulte un pacient şi l-ar fi trimis la Galaţi, însă nicio vorbă despre ultimele "bombe" de la Judeţean, respectiv: orgiile sexuale descoperite odată cu arestarea asistentului Viorel Milcu, acuzat că a violat o pacientă de 17 ani, caz despre care am relatat în ediţia noastră de miercuri, şi nici despre alte aspecte scoase la lumină de Corpul de Control, cu prilejul analizei făcute în unitatea medicală.

De menţionat că şi Corpul de Control a verificat toate investiţiile din perioada 2013-2015, arătând că spitalul a primit fonduri de la Consiliul Judeţean după cum urmează: "În 2013, 2.643.272, 12 lei pentru lucrările de proiectare şi execuţie Centru de Oncologie şi Radioterapie, 1.930.465,59 lei pentru aparatură medicală, 1.274.721, 02 lei pentru servicii de proiectare şi execuţie Bloc Operator, avizare şi dirigenţie de şantier. În 2014, 3.628.271,99 lei- tot pentru Blocul Operator, Oncologie şi studiu de fezabilitate Cardiologie şi utilităţi, plus 11.565.978,76 lei pentru aparatură medicală, iar în 2015 - 3.967.542, 17 lei pentru Cardiologie şi refacere inel exterior incendiu Corp A, proiectare Amfiteatru, 651.628, 92 lei pentru echipamente medicale". Restul sumelor sunt asigurate de spital şi de aceea, acum, CJ-ul are un interes crescut în special pentru Cardiologie, unde s-a investit cel mai mult.

"Vamed" ar putea să fie chemată în instanţă

Referitor la îngrijorările medicului Bogdan Minescu, care a arătat şi că doi medici cardiologi au plecat fiindcă nu e gata Cardiologia, existând riscul să rămânem fără doctori în gărzi în aceste condiţii, răspunsul preşedintelui interimar al Consiliului Judeţean Brăila, Viorel Mortu, n-a întârziat să apară: "Se apropie scadenţa pe care legea o permite şi îi vom da în judecată. Ştiu că s-a ajuns la limita suportabilităţii, vă înţeleg revolta şi eu sunt revoltat, dar eu trebuie să aleg calea legii, peste câteva zile expiră termenul stabilit şi vom acţiona potrivit legii".

Reamintim că în cazul Cardiologiei, licitată de Vamed şi subcontractată de Carroponte Galaţi, aşa cum a constatat şi Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii, lucrarea este finalizată, dar nu s-au făcut străpungerile conform proiectului. Vamed a realizat un studiu de rezistenţă a clădirii principale şi a arătat că această construcţie e înclinată, nu suportă străpungeri decât după o consolidare, studiu ce ar presupune noi cheltuieli pe care firma le-a cerut CJ-ului. Finanţatorul refuză plata acestui studiu şi de aici o întreagă telenovelă cu iz de litigiu. "Clădirea noului Centru de Pediatrie şi Cardiologie este finalizată însă nu a fost dată în funcţiune deoarece în planurile de proiectare nu au fost prevăzute străpungerile de comunicare cu corpul B. (...) Posibilităţile de realizare a străpungerilor de comunicare sunt foarte limitate, fiind spre una din zonele de rezistenţă a clădirii principale, fapt neprevăzut în studiul de fezabilitate. Lucrările pentru asigurarea utilităţilor, în valoare de 1.030.887 lei, sunt în curs de desfăşurare. Se caută soluţii tehnice şi financiare pentru rezolvarea problemei", se arată în Raportul Corpului de Control al Ministerului Sănătăţii. Problema e că şi la alte investiţii sunt aceleaşi deficienţe, ba chiar şi mai mult. La Centrul de Radioterapie - Oncologie, aflat în faza de finisare, lucrările sunt sistate. ATI-ul e gata, dar e nefuncţional din acelaşi motiv: n-are străpungeri comunicatoare, nici lift, nici sistem de stingere a incendiilor sau de intervenţie. Şi tot aşa.

Sursa

 

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro