Tulburarea acută de stres (ASD) și Sindromul post traumatic (PTSD) se întâlnesc în genere în relație foarte strânsă. Acest lucru se datorează faptului că un diagnostic de PTSD poate fi dat doar la o lună de la experiența unui eveniment traumatic. Cu toate acestea, este posibil ca simptomele PTSD să apară la foarte scurt timp după un eveniment traumatic.
ASD, diferă de PTSD prin faptul că in experiența traumei, există mai multe simptome disociative.
Care sunt simptomele disociative, cum le putem recunoaște?
FLASHBACK
Există o diferență subtilă între o amintire dureroasă și un flashback. Flashbackul este un gând intruziv care dă senzația pe o durată scurtă de timp de sustragere de la realitate și de retraire a momentelor traumatice. Aceasta disociere se poate manifesta sub forma unui vis cu ochii deschiși în care se pierde orientarea în timp și spațiu, având senzația că suntem transpusi din nou în eveniment, în mod repetitiv, sau singular.
În timpul gândirii intruzive, există o conștientizare a diferenței dintre trecut și prezent, în timpul unei disocieri trecutul si prezentul fuzionează. Când o persoană are un flashback, acea persoană are senzația de a fi din nou, prezent in momentul traumatic.
Un diagnostic ASD impune ca persoană expusă la evenimentul traumatic să prezinte cel puține trei simptome de disociere (de exemplu, amorțeală, conștientizarea redusă a realitații, depersonalizare, sau amnezie.)
In cazul in care credeti ca puteti avea ASD urmăriți următoarele aspecte:
CUM PUTEM AJUTA CÂND O PERSOANĂ APROPIATĂ ARE ASD?
În cazul în care o persoană apropiată are tulburare de stres post-traumatic, relația sau viața de familie pot trece printr-o perioadă mai dificilă. Persoana afectată va fi mai puțin comunicativă, mai închisă în sine, poate chiar mai agresivă sau mai ușor iritabilă. Persoana poate fi emotivă, reacționând foarte ușor la situații simple cu emoție puternică, plans, deprimare, furie, abandon.
În scopul de a avea grijă de o persoana apropiata cu ASD, mai întâi trebuie să aveti grija de voi.
GABRIEL DIACONU, medic psihiatru
Nu uitați de linia telefonică de urgență – 021 9647, destinată victimelor incendiului de la clubul Colectiv și pentru familiile acestora, funcționează, de ieri, în regim de call-center și este disponibilă 24 din 24 de ore.
Programul vizează asistenţa și consilierea psihologică de specialitate a tururor persoanelor care au fost expuse incendiului de la Colectiv, victime, atât a celor care se află încă internați,cât și a celor care au fost externați, aparținători, medici, paramedici, asistente sau alte persoane care au acționat la fața locului. Sesiunile de consiliere vor fi oferite în cabinetele de specialitate sau, la nevoie, în spitalele în care sunt internați pacienții.
Echipa de specialitate a acestui program este coordonată de dr. Gabriel Diaconu, medic psihiatru, și este formată din psihologi şi psihiatri specializaţi în consiliere psihologică şi psihoterapie.
Programul se va derula pe o perioadă nedeterminată. Linia telefonică este pusă la dispoziție de către Colegiul Psihologilor din România și MedLife.