Anemia prin carență de fier, denumită și anemie feriprivă, poate apărea la orice vârstă, însă femeile tinere, gravidele și copiii sunt cei mai predispuși. În aceste condiţii, două din zece femei tinere nu şi-au făcut niciodată analizele pentru determinarea nivelului de fier din organism, în vreme ce mai puţin de 10% dintre persoanele intervievate şi-au făcut analizele complete în acest sens anul trecut. La nivel mondial, peste două miliarde de persoane au carență de fier, adică 30% din întreaga populație. Deşi anemia este determinată de cauze foarte variate, studiile arată că deficitul de fier reprezintă cea mai frecventă cauză a acesteia, iar medicii recomandă efectuarea anuală a testelor care să depisteze această problemă şi, implicit, recomandarea unui tratament corespunzător.

„Fierul este un element indispensabil unei vieţi normale, deoarece este necesar pentru producţia de energie în toate organele. Mai mult, fierul participă în calitate de catalizator la multe reacţii care asigură dezvoltarea şi funcţionarea normală a organelor. De aceea, atunci când fierul lipseşte, întreg organismul suferă, dar anemia - adică scăderea numărului globulelor roşii şi a hemoglobinei - apare târziu. Anemia prin carenţă de fier afectează mai ales femeile tinere, înainte de menopauză, deci pe cele active, din cauza pierderilor lunare de sânge, a sarcinii, naşterii şi alăptării. Riscul lipsei de fier creşte la această categorie de persoane în cazul curelor de slăbire şi al dietelor vegetariene greşit aplicate”, declară prof. dr. Gabriel Mircescu, preşedinte al Asociaţiei „Anemia Working Group România”, citat de csid.ro.

Iată o serie de mituri demontate, dar și adevăruri demonstrate care sunt de ajutor atât în cunoașterea semnelor anemiei, cât și în aflarea consecințelor pe care le poate avea carența de fier asupra organismului.

- Primii doi ani de viaţă sunt critici pentru dezvoltarea normală a creierului

Adevărat! În primii ani de viață, creierul urmează un proces complex de dezvoltare la care contribuie și fierul. Acesta are un rol foarte important în dezvoltarea metabolică şi structurală a sistemului nervos. Rezultatele unor studii arată că 80% din nivelul total de fier prezent în creierul unui adult se depozitează în prima decadă a vieții. Așadar, este bine de știut că în primele 6-18 luni de viaţă, bebeluşii care au carenţă de fier vor fi predispuşi în viitor la efecte persistente, care pot altera funcţionarea creierului la vârsta adultă. Totodată, este bine că mamele să știe că, în primele 4 luni de viață ale copilului, fierul este asigurat prin alăptare.

- Anemia prin carență de fier are simptome precum orice altă afecţiune

Fals! Anemia prin carență de fier nu doare și nu are simptome specifice. Organismul însă transmite o serie de semne care ar putea fi legate de aceasta. Astfel, în cele mai multe cazuri de anemie prin carenţă de fier la copii, au fost observate modificări de comportament, stări de apatie, pierderea interesului pentru activităţile preferate, dar și stări emoţionale schimbătoare. De asemenea, copiii pot fi irascibili, obosiţi, pot avea capacitatea de concentrare redusă, iar atenţia şi percepţia le pot fi diminuate vizibil. În cazul copiilor mai mari, aceștia pot avea performanţe şcolare reduse, fapt care ar putea determina părinţii să ia în considerare o eventuală instalare a anemiei prin carență de fier.

- Anemia prin carență de fier are efecte pe termen lung

Adevărat! „Din păcate, netratată, anemia prin carență de fier în perioada de sugar şi copilăria timpurie poate avea consecințe pe termen lung în viața copilului. Începând cu diminuarea performanţelor cognitive și afectarea comportamentului şi a performanţelor fizice, copilul poate fi afectat. Anemia prin carenţă de fier poate duce și la scăderea imunităţii şi a rezistenţei la infecţii, precum și la afectarea sistemului gastrointestinal. Cu toate acestea, de-a lungul timpului, studiile au dovedit că în cazul copiilor cu anemie feriprivă, printr-o dietă adecvată şi prin administrarea de medicamente care conțin fier, inclusiv preventiv, se pot obține beneficii precum îmbunătățirea performanțelor școlare și nu numai”, a declarat dr. Alin Stănescu, medic primar pediatru la Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului „Alfred Rusescu”.

- Anemia prin carenţă de fier se poate trata uşor numai prin dietă

Fals! Când pacientul ajunge într-un stadiu al carenţei de fier care determină deja anemie feriprivă va fi foarte dificil ca acesta să îşi refacă necesarul de fier doar prin alimentaţie, oricât de bogată ar fi aceasta în fier. Fierul din alimente este absorbit în proporţii variabile, care rareori permit corectarea eficientă a anemiei, de aceea sunt importante evaluarea completă şi monitorizarea periodică a pacientului pentru confirmarea eficacităţii terapiei.

- Nu există tratament pentru anemia prin carență de fier

Fals! Anemia prin carenţă de fier poate fi corectată prin administrarea medicamentelor care conțin fier, însă numai la recomandarea medicului. În ceea ce privește perioada de tratament, sub formă de picături sau sirop - în cazul copiilor, comprimate, soluţie buvabilă sau injecţii în cazul adulţilor, aceasta va fi stabilită de medic, în funcție de vârstă și de stadiul în care este descoperită anemia prin carență de fier.

 

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro