Pacienţii cronici aglomerează Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) de la Spitalul „Sf. Spiridon“. Medicii ieşeni spun că mare parte dintre bolnavii care ajung în UPU nu au nevoie de îngrijiri de urgenţă, ci de consultaţii, care se pot face în ambulatoriu cu trimitere de la medicul de familie. Bolnavii însă preferă să aştepte cu trimiterea în mână pe holurile unităţii de primire urgenţe, acolo unde, de fapt, ar trebui primite cazurile cu adevărat grave.
„Foarte mulţi pacienţi, spre 30% cred, dintre cei care ajung în UPU nu ar trebui să se adreseze medicilor de acolo. Bolnavii s-au învăţat să vină cu biletul de trimitere de la medicul de familie direct în UPU, ceea ce nu este normal. Din cauza asta, sigur că apar şi unele deficienţe“, a spus dr. Liviu Stafie, directorul Direcţiei de Sănătate Publică din Iaşi.
Urgentiştii sunt de părere că astfel de situaţii apar pe fondul lipsei de centre de permanenţă în unele zone ale judeţului.
„Acolo unde există centre de permanenţă se simte foarte bine faptul că medicii de familie trimit la spital doar cazurile cu adevărat grave, cum se întâmplă, de exemplu, la Hârlău sau Deleni. De acolo ne vin în UPU mai puţini pacienţi cronici aduşi de ambulanţă“, a precizat dr. Diana Cimpoeşu, medic şef UPU-SMURD.
Potrivit medicului, colegii din centrele de la Bivolari sau Plugari acţionează exemplar în unele situaţii.
„La Bivolari îşi fac meseria excepţional. Medicul de la Plugari, de exemplu, ne-a adus anul acesta la elicopter un pacient în căruţă, cu perfuzia pusă şi cu diagnostic corect stabilit“, a subliniat prof.dr. Diana Cimpoeşu.
Medicul arată însă că în sudul judeţului sunt probleme reale din cauza lipsei centrelor de permanenţă.
„Zona Ţibana, Tansa, Dagâţa, Ţibăneşti nu are centre de permanenţă şi de acolo vin la consultaţii foarte mulţi bolnavi. Unii au nevoie doar de regândirea tratamentului împreună cu medicul specialist şi tot la noi vin“, a arătat dr. Cimpoeşu.
În opinia sa, în zona respectivă este absolut necesar să se deschidă centre similare pentru a prelua bolnavii.
„Nu cred că este o idee bună înfiinţarea unui centru de permanenţă lângă spital, pentru că pacientul ar fi plimbat între spital şi centru, lucru care nu ar fi util“, a conchis urgentistul.