Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a declarat, miercuri seara, într-o dezbatere, că nu s-a greșit în ceea ce privește intervenția din clubul Colectiv, nici în gestionarea problemei la nivelul spitalelor, ci s-a greșit din partea celor care "arată cu degetul și acuză fără să aibă informații".

"Hai să luăm intervenția — nu s-a greșit, haideți să luăm gestionarea la nivelul spitalelor — nu s-a greșit în situația de dezastre, asta a fost o situație de dezastre. S-a greșit din partea celor care arată cu degetul peste tot și acuză fără să aibă informați complete. Toate lumea are dreptul să acuze. Noi, în România, în loc să fim cu toții sudați pentru a face ceva, noi am creat două tabere și am început să arătăm cu degetul. Asta a fost cea mai mare greșeală. În orice situație ca aceasta în viitor ar putea să ducă la lipsă de reacție. Deja văd colegi de-ai mei care nu vor să se implice în luarea deciziilor, nu mai vor să apară la fața locului, să conducă intervenții, nu mai vor să facă nimic", a spus Raed Arafat.

El a atenționat că acuzațiile "nu se fac la cald", în timpul intervenției, și nici pe baza unor informații care nu se știe niciodată cine este în spatele lor.

"Sunt zeci de date care s-au dat în perioada respectivă și pe care nimeni nu știe cine le-a dat. Ca și chestia cu ascunderea cadavrelor", a afirmat secretarul de stat în MAI.

Oficialul a spus că echipele de medici din străinătate care au venit au afirmat că o parte dintre pacienți nu sunt transferabili. "Așteptăm la unii să se stabilizeze ca să fie transferați", a spus Arafat.

Referindu-se la mecanismul de protecție civilă al Comisiei Europene, el a afirmat că au fost purtate discuții încă de marți cu acest organism.

"Am discutat încă de marți. Este un departament al Comisiei Europene care monitorizează dezastrele. Când o țară are nevoie de ajutor îl declanșează și cere ajutorul, participă toate țările. În secunda în care îl oferă tu trebuie să spui: accept sau refuz. Mecanismul nu este tipic pentru această situație. (...) Multe țări fac asta, nu întotdeauna se declanșează mecanismul. Sunt situații care merg pe bilaterale și sunt situații când declanșezi. Dacă am un cutremur mâine se declanșează în a doua secundă mecanismul. Chiar se auto-declanșează dacă vrem. Ei automat sunt pregătiți. Pentru că ai un număr de arși într-o țară nu este un caz tipic de declanșare al mecanismului. Nu este un caz tipic de a solicita prin mecanism ajutorul. Atunci am mers pe bilateral. Noi avem oferite locuri acum mult mai multe decât ne trebuie. Problema este transportabilitatea pacienților. Nu am lipsă de locuri", a explicat medicul Arafat.

Potrivit acestuia, și Statele Unite și-au anunțat disponibilitatea de a primi răniți în spitale, însă acest lucru nu este fezabil din cauza distanței. "Nu pot să pun bolnavii 12,13,14 ore în avion", a mai adăugat medicul Arafat.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro