Lorenzovici László, MSc Medic, economist specialist în management sanitar, a scris un articol - în exclusivitate pentru DC News - despre concursul de rezidențiat care provoacă un cutremur în sistemul medical din România.
Iată analiza realizată de Lorenzovici László:
Acum câteva zile s-a derulat concursul de rezidentiat, lucrând pe un studiu de politică sanitară și cunoscând nevoile și problemele din sistem, atât a spitalelor cât și a medicilor, m-am uitat un pic pe cifrele afișate public. Am rămas fără cuvinte:
Adică toată lumea se plânge de lipsa de medici, de plecarea medicilor în străinătate, iar noi aruncăm pe fereastră, împingem spre șomaj sau spre emigrare aproape 1.000 de medici? În condițiile în care, probabil mulți nici măcar nu s-au înscris la concursul de rezidențiat, astfel, cifra care ne arată "excedentul" de medici este chiar mai mare de 1.000.
Conducătorii sistemului sanitar, a Ministerului Educației, a Guvernului, Rectorii UMF cu siguranță trebuie să-și pună cel puțin două întrebări: producem prea mulți medici, de nu sunt suficiente locuri de rezidențiat, sau, sunt greșit estimate numărul de locuri / posturi la rezidențiat?
Am mers mai departe, am verificat numărul de locuri la medicina de familie. Conform CNAS, în 2014 existau peste 11 400 de medici de familie în România în contract cu CAS. Ca să fie acoperit numărul de medici care se pensionează, necesarul de medici de familie este de aproape 400 de medici pe an. Locuri scoase la rezidențiat: 109 (nu putem include posturile scoase de serviciile de ambulanțe).
SCANDALOS! Mai mult, dacă luăm 1.800 de pacienți pe medic, există o lipsă imediată de medici de familie de cca 900-1.000 de medici, dar dacă facem calcule cu 1.600 pacienți / medic, cum ar trebui să fie pentru un act medical de calitate, atunci necesarul imediat este de 1.800-1.900 de medici de familie. Deci lipsa de medici de familie este de 1.300-2.300. Locuri scoase la rezidenţiat, incredibil: 109.
Primă sarcină urgentă pentru Ministerul Sănătății
Cu siguranță, noul Ministru al Sănătății va avea o primă sarcină urgentă: suplimentarea locurilor la rezidențiat, și / s-au organizarea unui concurs de rezidențiat primăvara, dar poate va fi prea târziu, și o parte din medici vor pleca din țară până atunci. Iar o a doua sarcină ar fi, reevaluarea situației resurselor umane din sistem și corelarea sistemului de educație și rezidențiat cu nevoile reale ale sistemului sanitar. Dar nu înainte de a evalua și funcționarea spitalelor, pentru că o parte din nevoi sunt defapt nevoi false, în spitale care nu au suficienți pacienți, și nici nu o să aibă zeci de ani de acum încolo, datorită tendințelor demografice dureroase. Cu siguranță, medicii trebuie motivați să iasă din spital în ambulator, iar contractul cadru trebuie să asigure o motivație, ca acest lucru să se întâmple cât mai repde posibil. Precum vedem, sunt multe de făcut, și soluțiile nu neapărat necesită resurse financiare, doar un pic de analiză, strategie, și curaj pentru decizii.