Treizeci și opt de medici de familie din Brașov, București, Cluj și Iași, experți în îngrijiri paliative din Elveția și Marea Britanie, reprezentanți ai Societății Naționale a Medicilor de Familie, Ministerului Sănătății, Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Băncii Mondiale și Președinției au fost invitați de HOSPICE Casa Speranței și Ambasada Elveției în România să contribuie la identificarea căilor de integrare a modelului-pilot de îngrijiri paliative de bază în sistemul de sănătate românesc, proiect derulat cu susținere financiară din partea Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă.
Modelul de îngrijiri paliative de bază urmărește să ofere calitate vieții bolnavilor de cancer, prin alinarea durerii și menținerea vieții active, în comunitate; modelul este propus de o echipă româno-elvețiană de specialiști și a fost testat în ultimele șase luni în patru județe-pilot, de 26 de medici de familie, pe 138 de pacienți cu cancer.
La nivel național, aproximativ 150.000 de persoane cu diagnostic oncologic și alte boli incurabile au nevoie de îngrijire paliativă în fiecare an, însă mai puțin de 7% dintre aceștia beneficiază de ea la momentul potrivit. Adoptarea modelului de acordare a îngrijirilor paliative de bază prin medicii de familie poate crește considerabil acest procent în următorii ani. Pacienții ar putea fi evaluați imediat după diagnosticare și ajutați de medicul de familie în aspecte precum: comunicarea diagnosticului și evoluției bolii, comunicarea cu familia și cei apropiați, clarificarea unor aspecte legate de obținerea drepturilor pentru persoanele cu diagnostic oncologic, sprijin în luarea deciziilor privind terapia recomandată și tratarea simptomelor cauzate de chimio și radioterapie.
Proiectul pilot derulat de Hospice Brașov și finanțat de Elveția a fost prezentat în cadrul unei conferințe de presă desfășurată luni, la care au fost invitați să ia cuvântul Dr.Thomas Stauffer - director al Biroului Contribuției Elvetiene în România; Prof.Dr. Florian Strasser - Spitalul Cantonal St Gallen - Elveția, partener în proiect; Prof.Dr. Dorel Săndesc - Secretar de Stat în Ministerul Sănătății; Dr. Cristian Grasu - Director în Ministerul Sănătății pentru programului Băncii Mondiale de reformă a sectorului de sănătate, Dr. Rodica Tănăsescu, președinte al Societății Naționale a Medicilor de Familie. Din partea HOSPICE Casa Speranței, a prezentat proiectul: Conf.Dr. Daniela Moșoiu - Universitatea "Transilvania" Brașov, Director Dezvoltare Natională și Programe de Educație și coordonator al proiectului; Mălina Dumitrescu- Director Programe; Laura Iosub- relații publice Educație și Dezvoltare Națională.
Integrarea paliației ar însemna economii la bugetul de sănătate
Medicii de familie sunt principalii actori în cadrul acestui proiect pe care HOSPICE Casa Speranţei, promotor al îngrijirii paliative în România, îl derulează în parteneriat cu Spitalul Cantonal St. Gallen Elveţia şi Median Research Center România, în perioada mai 2013 - aprilie 2016. Scopul este creșterea accesului la nivel național a accesului bolnavilor de cancer la îngrijirile paliative de bază, prin medicii de familie. Este dovedit faptul că îngrijirea paliativă creşte calitatea vieţii celui bolnav și asigură sprijin familiei acestuia, cu cât este iniţiată mai devreme, după stabilirea diagnosticului. În plus, studii recente demonstrează că îngrijirea paliativă de calitate poate prelungi viaţa.
Proiectul se derulează în județele Brașov, Iași, Cluj și municipiul București, și a demarat cu o etapă de cercetare în urma căreia au fost identificate barierele în accesul bolnavilor de cancer la servicii de îngrijire în comunitate: bariere clinice, educaționale, financiare, legislative și de management.
Ulterior s-a elaborat modelul teoretic de implementare a abordării paliative prin medicina de familie și un curriculum educațional pentru cursuri adresate medicilor de familie. Acestea au avut loc în perioada februarie-iunie 2015 în toate cele patru locații-pilot.
În același timp a fost elaborat și permanent ajustat cerințelor din teren, un set de 22 de intervenții paliative de bază care să fie aplicate de medicii cooptați în proiect în asistența propriilor pacienți.
HOSPICE Casa Speranței a adus o serie de completări proiectului inițial, impuse tocmai de aplicarea în practică a modelelor teoretice. Faza de testare a intervențiilor la pacienții oncologici a fost completată cu înregistrarea de către medicii de familie a intervențiilor prin folosirea unui software special, pus la dispoziție în cadrul proiectului. Datele urmează a fi prelucrate și interpretate și vor sta la baza întocmirii unor propuneri legislative menite să faciliteze integrarea acestor intervenții în asistența bolnavilor de cancer în comunitate. În plus, o linie telefonică help-line, deservită de doi medici cu experiență paliație, va asigura consultanță pentru medicii de familie în momentul în care aceștia au nelămuriri în asistența pacienților. Din iunie 2015 medicii de familie implicați în proiect aplică intervenții de îngrijiri paliative de bază, pe care le monitorizează prin sistem electronic. La finalul perioadei de intervenție vor fi estimate costurile aferente îngrijirilor paliative acordate de medicii de familie.
Din Elveția își oferă sprijinul Prof. Dr. Florian Strasser de la Spitalul Cantonal St. Gallen și Prof. Andre Fringer de la facultatea de Stiințe Aplicate din St. Gallen iar din Marea Britanie asigură expertiză Marilyn Boggust și John Smith - consultanți independenți.
Pentru a asigura viabilitatea şi aplicarea în practica curentă a acestui set de intervenţii de îngrijiri paliative de bază, gradual, de către toţi medicii de familie din România, echipa de proiect pregăteşte propuneri documentate care să ducă la ajustări legislative în sprijinul dezvoltării îngrijirii paliative.
Detalii despre proiect
Proiectul a fost prezentat in iunie 2014 in cadrul celui de-al VIII-lea Congres Mondial de Cercetare al Asociației Europene de Îngrijiri Paliative (EAPC), de la Lleida (Spania), în fața celor 1.050 de participanți din 55 de țări de pe toate continentele. In octombrie 2014, la cea de a XV-a Conferinta Nationala de Îngrijiri Paliative, de la Timișoara, cei 170 de participanți- reprezentanți ai comunității de specialiști din domeniul medical, au aflat despre primele rezultate si despre următoarele etape ale proiectului. Proiectul a fost prezentat in cadrul întâlnirii European Society for Medical Oncology (ESMO) „Research in Medical Oncology and Palliative Care” din 17-18 aprilie 2015, de la București. La cel de-al 14-lea Congres Mondial al Asociației Europene de Îngrijiri Paliative (EAPC), din 8-10 mai 2015, de la Copenhaga, Danemarca, echipa de proiect a prezentat rezultatele prin doua postere: Barriers in Access to Basic Palliative Care for Cancer Patients in the Community; Developing Basic Palliative Care in the Community: Consensus Meeting (în traducere: Bariere în accesarea îngrijirii paliative de bază în comunitate pentru bolnavii de cancer; Dezvoltarea îngrijirii paliative de bază în comunitate: întâlnire consensuală - n.r.).
Despre Hospice Brașov
HOSPICE Casa Speranței, organizație non-profit înființată în 1992 la Brașov, a introdus conceptul de îngrijire paliativă în România. HOSPICE este cea mai mare fundație din țară care oferă gratuit servicii specializate de acest tip.
Organizația își desfășoară activitatea în Brașov și București, având în grijă copii și adulți diagnosticați cu boli incurabile. HOSPICE a dezvoltat servicii complete de îngrijire paliativă, care sunt oferite în centre de zi, ambulatorii și unități proprii pentru internare, la domiciliul pacienților și în spitalele partenere.
HOSPICE Casa Speranței dezvoltă îngrijirea paliativă la nivel național și internațional prin informare, prin programe educaționale dedicate profesioniștilor, pacienților și comunității și prin îmbunătățirea legislației în domeniu.
Organizația este unul dintre cele șapte modele de îngrijire paliativă recunoscute la nivel mondial și este Centru de Excelență pentru Europa de Est și Asia Centrală.
„Integrarea în strategia națională de sănătate a îngrijirii paliative poate începe cu integrarea abordării paliative, ceea ce ar însemna o viață de calitate pentru bolnavii care suferă de boli cronice progresive și incurabile și, deloc de neglijat în condițiile economice actuale, ar însemna economii la bugetul de sănătate si eficientizarea cheltuielilor.”