"În perioada următoare, comisia de experţi pentru afecţiuni hepatice se va întruni ori de câte ori vor fi depuse la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate aproximativ o sută de dosare. Cu siguranţă, dacă ar fi fost depuse, astăzi, 5.000 de dosare, ele nu puteau fi analizate decât pe parcursul câtorva luni", a declarat preşedintele CNAS, Vasile Ciurchea, citat de Mediafax.

În prezent, la sediul CNAS sunt depuse 123 de dosare. Casele de Asigurări de Sănătate mai pot transmite, în cursul zilei de marţi, dosare pentru tratament fără interferon, care vor intra în analiza comisiei ce se întruneşte miercuri, 25 noiembrie.

Deciziile comisiei CNAS vor fi transmise Caselor de Asigurări de Sănătate până la sfârşitul săptămânii. Dosarele aprobate vor permite accesul la tratament începând din 1 decembrie.

Vasile Ciurchea a precizat că procedura de întocmire a dosarelor şi informaţiile despre modul în care pacientul poate intra în posesia tratamentului fără interferon sunt publicate pe site-ul CNAS, la secţiunea Medicamente - tratament fără interferon.

 

Pâna în 13 noiembrie au fost distribuite 2.720 de vouchere pentru investigaţii, în cele 11 centre din ţară desemnate pentru evaluarea şi monitorizarea pacienţilor în vederea acordării tratamentului fără interferon. Perioada de valabilitate a investigaţiilor efectuate în baza acestor vouchere este de trei luni.

În baza contractului cost-volum-rezultat încheiat de CNAS, vor beneficia de tratament fără interferon pacienţii cu hepatită cronică virală C şi ciroză hepatică C, cu stadiul de fibroză F4.

CNAS a făcut aceste precizări după ce Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România a semnalat "modul defectuos" în care se derulează procesul de intrare în noua terapie cu "interferon free" a pacienţilor cu hepatită cronică virală de tip C, aflaţi în stadiu de boala avansată.

"În ciuda declaraţiilor reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii şi ai Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, realitatea este că, până la acest moment, nu există nici măcar un pacient care să fi primit această nouă terapie", au arătat reprezentanţii asociaţiei.

Sursa 

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro