Un complex rezidenţial pentru medici, care cuprinde şase locuinţe de serviciu, a fost inaugurat miercuri la Sfântu Gheorghe. Cele trei garsoniere respectiv trei apartamente, construite în incintaSpitalului Judeţean de Urgenţă, sunt destinate medicilor tineri care lucrează în sistemul public de sănătate, iar patru dintre acestea au fost deja repartizate.
Piatra de temelie a clădirii a fost pusă în vara anului 2013, iar construcţia a fost finanţată de Fundaţia Studium-Prospero din Târgu Mureş, înfiinţată în urmă cu 15 ani, cu sprijinul Guvernului Ungariei şi al autorităţilor locale. Investiţia s-a ridicat la circa 360.000 de euro.
"Noi am construit şi la Târgu Mureş, în urmă cu 13 ani, locuinţe de serviciu pentru rezidenţi şi asistenţi universitari, respectiv 19 camere cu dependinţe (...) Dacă lucrurile merg bine, (...) sperăm ca anul viitor să putem inaugura şi la Satu Mare o clădire cu şase apartamente, ca aceasta de la Sfântu Gheorghe", a declarat reprezentantul fundaţiei, Vass Levente.
Directorul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă, Antal Almos, a declarat că instituţia are un deficit de medici şi speră ca această facilitate să-i determine pe rezidenţi să rămână la Sfântu Gheorghe. "Din cauza migraţiei medicilor şi atracţiei centrelor universitare, deficitul nostru este în creştere. Această mână întinsă medicilor tineri este un avantaj pe care îl oferă spitalul, comunitatea, judeţul pentru aceşti specialişti aflaţi la început de drum, care se confruntă greutăţile ce derivă din salariile mici, absenţa unei legislaţii corecte şi degradării statutului social al medicilor în ultimii 25 ani (...) Prin atragerea medicilor câştigă şi comunitatea, mai ales pacienţii, şi spitalul şi medicul specialist care beneficiază de acest avantaj", a declarat Antal Almos.
Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a amintit că autorităţile locale au lansat în urmă cu aproape şapte ani şi jumătate programul "Hai acasă!", cu scopul de a atrage tineri specialişti, iar până acum a oferit peste 30 de locuinţe de serviciu unor profesori şi oameni de cultură care au revenit acasă ori s-au stabilit în oraş. "Din păcate, observăm că în România sunt mai multe categorii sociale vitregite, printre ele, medicii, profesorii şi cei care lucrează în administraţia locală. Eu consider că este atribuţia guvernului să construiască locuinţe pentru specialişti, ca ei să nu mai plece din ţară, dar, având în vedere că acest lucru nu se întâmplă, cu sprijin din partea guvernului Ungariei am făcut această investiţie pentru a aduce medici acasă, pentru a ţine medici acasă şi a putea oferi servicii de calitate pentru oraş, pentru judeţ, pentru secuime", a spus primarul municipiului.