37 de medici de la Spitalului Județean Vaslui, inclusiv șefi de secții, au câștigat procesul intentat de conducerea unității medicale pentru recuperarea unor sume imputate de Curtea de Conturi pentru că ar fi eliberat ilegal rețete compensate și gratuite pacienților pe perioada internării.
Conducerea Spitalului Județean de Urgență (SJU) Vaslui a pierdut în instanță procesul deschis, la începutul acestui an, împotriva a 37 de medici din aproape toate secțiile unității spitalicești, inclusiv șefi de secții, pentru recuperarea unui prejudiciu de 37.000 de lei constatat de Curtea de Conturi în urma unui control efectuat la Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS). În fapt, Tribunalul Vaslui a respins acțiunea celor de la SJU Vaslui prin care conducerea unității a imputat medicilor mii de rețete decontate de CNAS și care ar fi fost eliberate ilegal în anul 2012 unor pacienți care figurau, în același timp, internați în spital.
„Am luat la cunoștință de sentința Tribunalului Vaslui și, pentru că a fost doar procesul pe fond, am făcut apel la hotărârea magistraților”, a declarat managerul SJU Vaslui, Ana Rinder. Spitalul Județean de Urgență Vaslui a dat în judecată cei 37 de medici după ce, la repartiția bugetului pe acest an, Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Vaslui i-a oprit 37.000 de lei, descoperită de Curtea de Conturi în urma controlului desfășurat la CNAS. În consecință, conducerea unității medicale a notificat medicii care au eliberat acele rețete considerate ilegale în vederea acoperirii prejudiciului. O parte dintre medici au achitat, între timp, sumele ce li s-au imputat, însă cei mai mulți au refuzat, motiv pentru care SJU i-a dat în judecată.
De partea cealaltă, medicii chemați în instanță au considerat că acțiunea întreprinsă de conducerea spitalului vasluian a fost nejustificată pe motiv că acele rețete s-ar fi eliberat la externarea din spital a pacienților, însă plecarea acestora ar fi fost operată în calculator abia a doua zi.
„Toate aceste rețete ne-au fost imputate din pix de către Curtea de Conturi. În anul 2012, a existat o problemă a softului, în sensul că externarea care nu se realiza până la ora 14 în documente, deși faptic se întâmpla, era operată în computer a doua zi. În aceste condiții, rețeta eliberată de medici la externare figura ca fiind emisă în perioada în care pacientul era scriptic încă internat în spital. Acum nu este vorba de sumele de bani pe care trebuie să le plătim, ci de principii, pentru că suntem acuzați pe nedrept că am fi comis ilegalități, ceea ce nu este adevărat”, a precizat președintele Sindicatului Independent al Medicilor din cadrul SJU Vaslui, Cătălina Ochișor. Potrivit acesteia, sumele imputate de spitalul vasluian fiecărui medic în parte variază între 100 și 7.000 de lei.