Spitalul Municipal Dorohoi se luptă în instanţă cu un medic specialist oncolog.
Unitatea sanitară a deschis un proces la Tribunalul Botoşani prin care cere instanţei să-l oblige pe medicul clujean Anca D.A. să-i achite 76.681 de lei, adică 17.000 de euro, pe motiv că oncologul nu şi-a respectat condiţiile asumate prin contractul de muncă şi şi-a dat demisia.
Concret, medicul a semnat un contract cu spitalul din Dorohoi la sfârşitul anului 2009, ca rezident. Prin contractul individual de muncă şi un act adiţional se obliga ca, după obţinerea specializării, să mai muncească cinci ani la spital.
Numai că, la sfârşitul anului 2012, imediat după ce şi-a obţinut specializarea, şi-a dat demisia şi s-a angajat ca medic oncolog la Spitalul de Urgenţă Suceava.
„Doamna doctor a fost plătită pe perioada rezidenţiatului de către spital, iar acum trebuie să recuperăm datoria în instanţă.”, a precizat medicul Emilian Vamvu, managerul Spitalului Municipal Dorohoi.
Rezidenţiatul este stagiul de pregătire pe care-l urmează absolvenţii de Medicină.
În timpul pregătirii, tinerii lucrează efectiv în clinică şi primesc salariu de la spitalul la care ar urma să profeseze după terminarea specializării, pe o durată egală cu cea a pregătirii, adică cinci ani în cazul oncologiei.
După promovarea examenului de specialitate, aceştia obţin dreptul de liberă practică şi sunt angajaţi ca medici specialişti.
Printre motivele pentru care medicii tineri sunt reticenţi în a veni să se stabilească la Botoşani este lipsa facilităţilor oferite de judeţ, aparatura deficitară comparativ cu centrele universitare şi posibilităţile reduse de afirmare. Contează şi faptul că salariile mici nu sunt completate cu nimic de autorităţi. În timp ce în alte zone din ţară medicii primesc locuinţe de serviciu, pentru care nu plătesc sau plătesc o chirie modică de doar câteva zeci de lei sau bonusuri oferite de autorităţi sau chiar de spitale, judeţul nu are nicio o strategie de a-i atrage.