Asociația Copiilor și a Tinerilor Diabetici Mureș, Federația Asociațiilor Diabeticilor din România, Asociația Copiilor Bolnavi de Diabet „Sfântul Iustin” și Asociația Copiilor și Tinerilor cu Diabet Constanța acuză, într-o scrisoare deschisă adresată autorităților responsabile din România, lipsa insulinei din farmacii, afirmând că peste 30% din aceste medicamente sunt exportate.

„Deși am fi preferat ca în aceste zile preocuparea noastră principală să fie Sărbătoarea Sfântă a Crăciunului, din păcate acest lucru nu se poate întâmpla întrucât viața noastră, a pacienților cu diabet zaharat, este pusă în pericol din cauza absenței unor tipuri de insulină din farmaciile din mai multe zone ale țării. Au trecut câteva luni bune de când am informat si solicitat autorităților rezolvarea problemelor de disponibilitate a insulinelor cu care bolnavii de diabet se tratează (între care am mentionat Apidra, Humalog, NovoMix, NovoRapid), dar fără niciun rezultat. Suntem foarte îngrijorați de fenomenul dispariției medicamentelor din farmacii, care s-a accentuat într-un mod aproape dramatic pentru noi după data de 1 iulie 2015, când au intrat în vigoare noile prețuri la medicamente. Conform studiilor de piață, 30% (uneori chiar mai mult) din medicamentele care ar trebui sa ajungă la pacienții români iau calea exportului paralel. Deși este legal, exportul paralel pune în pericol chiar viața bolnavilor români care suferă de diabet zaharat, iar autoritățile au obligația de a interveni măcar acum, în ultimul ceas”, se transmite în scrisoarea deschisă.

Bolnavul cu diabet, în pericol de moarte

Reprezentanții organizațiilor de pacienți susțin în România anului 2015 este inacceptabil ca bolnavii cu diabet zaharat să fie nevoiți să parcurgă uneori zeci de kilometri, din farmacie în farmacie, până la cea în care ar putea găsi insulina pe care trebuie să și-o administreze regulat, uneori chiar de mai multe ori pe zi. În absența tratamentului cu insulină, bolnavul care suferă de diabet zaharat are o singură opțiune: decesul. „Fiind un medicament biologic, un tip de insulină nu poate fi înlocuit cu altul, în afara unei decizii foarte bine argumentate din punct de vedere medical. De aceea, este esențial ca pacientul cu diabet insulino-tratat să aibă la dispoziție în permanență întocmai tipul de insulină prescris de medicul specialist, singurul care este în măsură să decidă care este tratamentul potrivit fiecărui bolnav în parte. Totodată, tratamentul discontinuu sau subdozat cu insulină se asociază, conform studiilor din literatura de specialitate, cu o rată crescută a complicațiilor cronice ale bolii și, implicit, cu costuri mai mari pentru sistemul de sănătate”, se mai arată în document.

Ce soluție propun asociațiile

Asociațiile de pacienți propun introducerea tuturor tipurilor de insulină pe lista medicamentelor al căror export paralel este interzis, „astfel încât să avem asigurat tratamentul necesar și viața noastră să nu fie pusă în pericol”.
În același timp, se impune eliminarea cauzei care a dus în ultimele luni la această situație dramatică pentru foarte mulți dintre bolnavi, și anume adoptarea unei noi metodologii de stabilire a prețurilor la medicamente, care să asigure atât sustenabilitatea pentru sistemul sanitar din România, dar și garanția că medicamentele vor ajunge la pacienții români, nu la cei din alte state, asa cum se întâmplă acum.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro