Imediat după sărbători, medicii de familie vor avea obligația să completeze dosarul electronic pentru fiecare pacient înscris pe liste, indiferent dacă este asigurat sau nu.

Economista Marieana Atomulesei, șefa CAS Neamț a subliniat că dosarul electronic de sănătate va conține toate informațiile medicale care, în mod normal, sunt în fișele de observație, foile de observație și registrele de consultații ale pacienților. Foarte importante sunt informațiile din istoricul medical al pacientului, utile în situații de urgență și considerate a fi vitale: alergii, grupa de sânge, boli cronice, proteze, dispozitive, internări și ultimele prescripții. La dosarul electronic vor avea acces proprietarii datelor, adică pacienții și medicii curanți. Accesul la dosarul electronic de sănătate se poate face fără acceptul pacientului doar într-o singură zonă, cea de urgență, iar restul, numai cu acordul acestuia.

Potrivit șefei CAS Neamț, ec. Marieana Atomulesei, încă nu se știe dacă medicii de familie vor fi plătiți pentru introducerea datelor în „dosarul electronic“.

Rămâne de văzut dacă doctorii vor ceda și de astă dată și vor face „muncă voluntară“, la fel cum s-a întâmplat și cu activarea cardului de asigurări de sănătate.

„Anul 2015 a fost unul dificil, în sensul că a presupus implementarea cardului asigurărilor de sănătate, ceea ce a generat, inevitabil, probleme. Sigur că orice început este greoi, dar dacă ne aducem fiecare aportul la buna funcționare, atunci lucrurile vor merge înspre bine“, a precizat Marieana Atomulesei. „Cât privește anul 2015 ca an financiar, pot spune că s-a încheiat cu bine, pentru că ni s-au permis alocări bugetare la rectificări, a crescut accesibilitatea pacienților la medicamente, la dispozitive medicale. Referitor la dispozitivele medicale vreau să menționez că am reușit să ajungem cu lista de așteptare la luna septembrie. S-au făcut economii substanțiale la cheltuielile cu medicamentele, după aplicarea reducerilor la unele medicamente“, a încheiat Marieana Atomulesei.

Sursa

 

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro