O decizie a Inaltei Curti de Casatie si Justitie va genera, cu siguranta, un cutremur in sistemul de sanatate. Satui sa mai achite bani pentru servicii de care oricum nu beneficiau, 400 de avocati au dat in judecata statul, deoarece nu au mai vrut sa achite contributia pentru asigurari de sanatate.
Unul dintre reclamanti a obtinut o decizie favorabila chiar de la ICCJ.
Avocatul Iulian Urban a semnalat o deczie fara precedent data de ICCJ intr-un proces intre persoane fizice si institutii ale statului. Astfel, la Timisoara, 400 de avocati au dat statul in judecata pentru ca nu vor sa plateasca degeaba contributia la asigurarile de sanatate, iar unul dintre ei a cistigat deja procesul, chiar la instanta suprema. Aceasta deoarece, in 20 de ani, avocatul Florin Kovacs nu a decontat nici macar un leucoplast, dar statul, prin Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, l-a obligat sa plateasca din urma, pe ultimii cinci ani, suma de 80.000 de lei, datorata, chipurile, pentru CAS neplatit. Evident, omul nu a vrut sa achite banii, si a dat statul in judecata. „Cei de la Casa de Sanatate au considerat ca pentru cinci ani le datorez 80.000 de lei. Eu am dovada ca in ultimii 20 de ani nu mi s-a decontat nici macar un leucoplast. Nu aveam de ce sa platesc acesti bani”, a declarat Kovacs, citat de Urban pe pagina sa de Facebook. Procesul prin care avocatul timisorean a contestat impunerea a inceput in urma cu trei ani. Recent, Curtea de Apel Cluj, apoi si Inalta Curte de Casatie si Justitie au decis ca Florin Kovacs nu poate fi asigurat impotriva vointei sale. In consecinta, avocatul nu va mai plati niciun ban catre CNAS.
Aceasta decizie a instantelor mentionate a creat, iata, un precedent periculos pentru sistemul de sanatate administrat de stat, mai ales ca zeci de mii, poate chiar sute de mii de cetateni au renuntat la serviciile medicale din spitalele si clinicile de stat si apeleaza la cele private, din tara sau strainatate. Decizia ICCJ mai are insa si un alt impact, foarte dur pentru CNAS. „Casa de Sanatate nu este organ fiscal sa impuna sume. Sa intelegem exact termenii: vorbim de o contributie la fondul de sanatate, or contributie inseamna una si impozitul alta”, se arata in decizia ICCJ. Asadar, CNAS nu e ANAF, iar toti cei care au primit instiintari sa achite retroactiv contributia la Sanatate pot folosi decizia pentru a scapa de aceasta obligativitate.