Vaccinarea se face în prezent, în România, la cote de avarie, mai ales în ceea ce privește vaccinul destinat noilor născuți. Asta deși, riscul în ţara noastră pentru tuberculoză şi hepatita cu virus B este foarte mare.

 

Vaccinarea copiilor începe, în România, la două ore de la naștere, cu administrarea primei doze de vaccin împotriva hepatitei B. În prezent, exista nu mai puţin de 26 de boli infecţioase care pot fi prevenite prin vaccinare şi sunt în desfăşurare sute de proiecte de cercetare pentru dezvoltarea de noi vaccinuri. Dar, fie că este vorba de lacune legislative sau confuzii în aplicarea legii, fie că primează interesele unor mari companii din domeniul medical sau din cauza unei lipse de profesionalism şi a indolenţei unor funcţionari, vaccinarea în România se face la ora actuală la cote de avarie, mai ales în ceea ce privește vaccinul destinat noilor născuți. Deocamdată, suntem în faza în care încă se mai aşteaptă soluţii, mai ales că Institutul Cantacuzino a fost resuscitat si îşi va relua producţia de vaccinuri.

Între timp, Ministerul Sănătăţii (MS) se află în stadiu avansat în negocierile cu producătorul SANOFI şi distribuitorii de vaccin hexavalent (introdus sub denumirea de Hexacima în Programul Naţional de Imunizare), care momentan lipseşte din cabinetele medicilor de luni de zile. Acest vaccin ar trebui să fie administrat nou-născuţilor la două luni, la patru luni şi la un an.

Purtătorul de cuvânt al MS, Oana Grigore, ne-a declarat că, în prezent, se negociază distribuirea unui vaccin similar, cu aceleaşi proprietăţi farmacologice, dar cu o altă denumire. Noul vaccin nu va presupune costuri suplimentare şi se va achiziţiona în baza bugetului deja stabilit. Iniţial, se vor distribui în toată ţara 107 mii de doze, urmând ca până la sfârşitul anului stocul să fie suplimentat.

Totuși, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, crede că avem parte de un context general legat de o penurie la nivel global a unora dintre vaccinurile care se administrează prin programul de imunizări, nu doar în România. Alexandru Rafila a arătat că “de multe ori, la proceduri de achiziţie organizate de autorităţi nu se prezintă decât unul sau nu se prezintă nici un fel de furnizor de vaccin şi probabil că lucrul acesta trebuie corectat. În ce priveşte situaţia unor copii care nu au fost vaccinaţi, ei pot face vaccinul în lunile următoare fără probleme deosebite”. Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie afirmă că, spre deosebire de vaccinul gripal, la care există disponibilitate pentru că există mulţi producători, vaccinul pentru nou-născuţi este produs de doar doi mari producători pe piaţă.

Ce soluţii propun asociaţiile de pacienţi

Preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor (ANPP), Vasile Barbu, propune noi soluţii pentru eficientizarea vaccinării nou-născuţilor în primul rând, mai ales că există o îngrijorare din partea părinţilor. “Dar există îngrijorări şi în rândul unor pacienţi care aveau nevoie şi de vaccin antitetanos, antirabic şi altele. Din păcate, există un blocaj la Ministerul Sănătăţii – dar nu neaparat din vina ministerului - pentru că producătorul nu a mai putut oferi cantitatea necesară contractată, de fapt solicitată de minister. Din păcate, la noi reglementările creează bariere, inclusiv Ministerului Sănătăţii, în rezolvarea rapidă a unor situaţii. Iar problema vaccinului este o problemă la nivel mondial în ce priveşte producţia. Este o serie întreagă de anomalii, ne dăm cu stângul în dreptul, asta facem”, a explicat, pentru România liberă, Vasile Barbu.

În ce priveşte identificarea unor măsuri concrete, acesta a menționat că a discutat cu specialişti şi cu reprezentanţii autorităţilor implicate în problema vaccinurilor. “Le-am propus ca procedura de achiziţie de vaccinuri, dar şi pentru alte medicamente şi produse medicale să fie una specială, să aibă un regim special. Acestea să fie incluse cu anumite condiţii lejere în legea achiziţiilor publice sau să fie scoase din această lege şi incluse într-un alt act normativ care să permită Ministerului Sănătăţii să aleagă vaccinul şi furnizorul în baza unor fundamentări aprobate de o comisie de la nivelul ministerului sau la alte ministere. Este o acţiune prioritară care trebuie făcută, pentru că, iată, s-a dovedit că an de an avem probleme cu anumite medicamente, avem probleme în fiecare an cu vaccinul din cauza acestei dificultăţi în respectarea legii achiziţiilor publice. Daca se face o anumită procedură foarte bine monitorizată de o comisie specială sau un comitet de aprobare la nivelul instituţiei centrale în domeniul sănătăţii, practic, nu mai poate fi vorba că cineva are vreun interes sau se încalcă anumite principii legate de concurenţă”, a arătat preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor.

 

Medicii de familie, nemultumiţi de lipsa vaccinurilor

În fine, președintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti, dr. Sandra Alexiu, atrage atenţia că aproape toate judeţele României se confruntă în acest moment cu o lipsă acută a vacccinului hexavalent. “Direcţiile de sănătate publică nu mai au stocuri de vaccin pentru a furniza medicilor de familie dozele necesare vaccinării micuţilor de 2, 4 si 12 luni. Colegii noştri spun ca în unele judeţe aprovizionarea a fost problematică pe toata durata anului 2015, alţii s-au confruntat cu lipsa vaccinului în ultimele două-trei luni ale anului”, a precizat Sandra Alexiu.

Medicul a declarat pentru România liberă că a existat o problemă de aprovizionare şi pentru vaccinul tetravalent, necesar rapelului vaccinării la copii de vârstă preşcolară. “De asemenea, sunt mari probleme cu vaccinarea antitetanică, medicii de familie nu mai au un astfel de vaccin de mai bine de doi ani. În plus, două vaccinuri sunt disponibile în schema naţională numai cu numele, în realitate Ministerul Sănătăţii nu poate asigura fondurile necesare aprovizionării cu acestea (vaccinul pneumococic şi vaccinul HPV). Din câte ştiu, există o problemă legată de vaccinarea antirabică. Schimbarea frecventă a schemei de vaccinare şi lipsa cronică a unor vaccinuri determină în România scăderea acoperirii vaccinale, alături de refuzul vaccinării din partea părinţilor. De asemenea, desele schimbări ale echipelor de la Ministerul Sănătăţii pun în pericol continuitatea unor programe de importanţă vitală, care nu ar trebui să fie influenţate de astfel de situaţii”, a precizat dr. Sandra Alexiu.

 

 

Legea care interzice copiilor să meargă la grădiniță nevaccinați e în vigoare din 2011

Preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor (ANPP), Vasile Barbu, este de părere că în privința Programului Naţional de Imunizare şi la copiii de creşă şi de grădiniţă, vaccinarea este o problemă. În acest context, iniţiativele legislative care pot să sancţioneze decizia părinţilor de a nu-şi vaccina copiii inclusiv prin neprimirea acestora în colectivitate pare lipsită de sens, în viziunea acestuia. Președintele ANPP susține că nu se poate pune problema interzicerii accesului copilului în colectivităţi, pentru că ar însemna încălcarea unor drepturi fundamenale ale omului. “Nu, nu poate fi vorba de aşa ceva. Trebuiesc identificate alte soluţii de motivare a părinţilor şi informare corectă, aici se subînţelege şi garantarea de către stat a faptului că vaccinul este necesar şi nu produce daune pacientului, iar în situaţii excepţionale, când apar anumite efecte secundare la anumiţi copii, atunci statul să-şi asume răspunderea şi să despăgubească sau să asigure condiţii de recuperare şi refacere a pacientului pentru eliminarea efectelor secundare vaccinării. Fără această garanţie, o parte din populaţie întotdeauna va fi reticentă în a utiliza această metodă primară de prevenţie”, este opinia preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor.

Reprezentatul pacienţilor crede că noul proiect de lege privind vaccinarea, în mare, acoperă toate nevoile, dar “ar trebui găsită o soluţie astfel încât la medicina de familie să putem depăşi anumite situaţii în care, din diverse motive, unii copii scapă, dacă vreţi, din evidenţa vaccinării. Ştim foarte bine că aceşti copii sunt şcolari şi, cândva, vaccinul se făcea la şcoală, era o evidenţă la profesori şi învăţători şi medicul avea tabel cu cine a făcut şi cu cine nu a făcut vaccin. Erau implicate în felul acesta şi cadrele didactice, inclusiv în efortul de a convinge părinţii că vaccinarea este un lucru foarte bun. Era o comunicare mult mai eficientă şi o garanţie cumva în plus pentru procesul de vaccinare”.

Vasile Barbu susţine că este obligatorie o colaborare între ministerele sănătăţii şi cel al educaţiei pentru ca vaccinarea copiilor să se facă corect. În ce priveşte vaccinarea copiilor care nu merg la şcoală, acesta spune că se impune o colaborare foarte bună cu comunitatea locală şi cu autorităţile locale, cu primăriile, care în grijă sănătatea comunitară, mai ales în comunităţile de romi sau în grupurile sociale defavorizate sunt copii care nu frecventează instituţiile de învăţământ şi scapă de sub vaccinare.

O grădiniţă interzice accesul copiilor nevaccinaţi

Administratorul unei grădiniţe private, Dan Prediger, ne-a semnalat faptul că există o lipsă de înţelegere şi de aplicare a actualei legi: “Am tot auzit la televizor şi am citit prin presă că parlamentarii pregătesc o lege prin care copiii care nu sunt vaccinaţi nu vor mai putea fi primiţi în şcoli - acest text de lege există încă din 2011 şi este şi astăzi în vigoare. Este în vigoare, dar nu este pus în aplicare nici de unităţile de învăţământ şi nici de organele de control”.

Dan Predier susţine că reprezintă singura grădiniţă care a refuzat până acum 7 copii nevaccinaţi, dar de fiecare dată părinții spun că nu au mai auzit acest lucru de la nici o altă grădiniţă, nici măcar de la cele de stat. Administratorul explică decizia de a nu primi copiii nevaccinaţi: “Noi nu refuzăm copiii pentru că avem ceva împotriva deciziei părinţilor de a nu-şi vaccina copiii (până la urmă fiecare decide care studiu este mai credibil pentru el: un studiu făcut pe 12 copii şi care demonstrează că există riscuri la vaccinare sau nişte studii făcute pe milioane de copii care demonstrează că nu există riscuri), noi îi refuzăm pentru că deocamdată legea ne sancţionează dacă îi primim, amenda este între 5.000-10.000 lei”.

Ce prevede legea în privinţa vaccinării

Hotărârea nr. 857 din 2011 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele din domeniul sănătăţii publice prevede că se consideră “contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 2.000 lei pentru persoanele fizice, respectiv cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei pentru persoanele juridice următoarele fapte: primirea în unităţile pentru protecţia, educarea şi instruirea copiilor şi tinerilor fără dovada efectuării imunizărilor profilactice obligatorii şi fără documentele medicale eliberate de medicul de familie care atestă starea de sănătate a copiilor şi tinerilor”.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro