Un diagnostic de peritonită, stabilit corect de medicul de familie, a fost întors pe dos de mai mulţi medici, astfel încât un copil în vârstă de opt ani şi jumătate a fost tratat de enterocolită.
Cristina Liscănoiu este educatoare în comuna vrânceană Dumitreşti şi, în luna decembrie, a trăit o experienţă nefericită cu medicii din Focşani, după ce a ajuns la urgenţe cu fiul ei, în vârstă de opt ani şi jumătate.
Băiatul a acuzat dureri de burtă groaznice, iar medicul de familie din sat i-a dat mamei trimitere către cel mai mare spital din Focşani, după ce i-a pus diagnosticul de peritonită acută.
Din acel moment a început calvarul femeii, care spune că nu ar vrea să mai păţească nicio mamă din lume ce a întâmpinat ea. "Pe 14 decembrie, la ora 14.00, am ajuns cu copilul la Urgenţe, la doctorul Vasile Anuţoiu, medic pediatru, unde i-am arătat diagnosticul pus de medicul de familie. Nu a fost de acord cu diagnosticul şi am insistat ca fiul meu să fie consultat şi de un chirurg.
Trei ore am stat în Urgenţă până a venit doctoriţa Ana Bontaş la consult, timp în care copilul suporta dureri mari. L-a consultat, apoi m-a trimis la radiografie, am făcut filmul, am făcut analize şi m-a trimis la secţia de infecţioase, refuzând să-l interneze, pe motiv că nu are peritonită. Abia la ora 19.00 am reuşit să pun copilul pe un pat, iar şefa de la Infecţioase, dr. Georgeta Şerban, pe baza recomandărilor dr. Bontaş, a înlocuit diagnosticul pus de medicul de familie, din peritonită acută în enterocolită (foto jos)", ne-a spus Cristina Lăscănoiu.
Coşmarul femeii nu s-a încheiat aici, pentru că a avut parte, împreună cu fiul ei, de o noapte grea, fiind băgată în seamă de medici abia a doua zi, aproape de prânz, când copilului i s-a administrat primul tratament cu antibiotice. Revoltată de modul cum sunt trataţi pacienţii în spital, educatoarea a decis, internată fiind cu copilul ei, să consulte şi alţi medici chirurgi despre care ştia că au o anumită reputaţie, alegând un cabinet privat. Şi aici a avut surpriza ca medicul să infirme diagnosticul de peritonită. Se pare că antibioticele administrate copilului au fost de natură să scadă din dureri. În ziua următoare, Cristina Liscănoiu şi fiul ei, Ştefan, au fost externaţi din spital şi trimişi acasă, urmând ca băiatului să-i fie administrat tratamentul prescris de dr. Şerban. La nici 24 de ore, copilului i-au revenit durerile de dinainte de spitalizare, astfel că la îndemnul medicului din sat familia Liscănoiu a plecat cu copilul la Bucureşti.
"Medicul de familie Fănica Jipianu, Dumnezeu să-i dea sănătate, mi-a spus să plec de îndată la Bucureşti că, altfel, pierd copilul. Ceea ce am şi făcut, iar medicii de acolo au pus diagnosticul de peritonită (foto jos). Copilul a fost operat la Spitalul Clinic de Copii ”Grigore Alexandrescu”, iar acum suntem în perioada de recuperare şi este bine. Vreau să transmit un semnal de alarmă către părinţi, ca atunci când simt că pierd teren să-şi urmeze instinctul şi să nu se mai bazeze doar pe medicii din judeţ. La Bucureşti medicii au fost foarte atenţi şi parcă am venit din altă lume", ne-a spus Cristina Liscănuiu.
Femeia a depus în urmă cu două zile o plângere la Colegiul Medicilor din Vrancea şi o alta la forul central de la Capitală, pentru că îşi doreşte ca nici un alt copil să nu îndure suferinţa fiului ei.
"Problemele, indispoziţia, să le lase la poartă şi să se gândească la faptul că menirea lor este de a salva vieţi", a mai fost meajul adresat medicilor de educatoare. Contactată telefonic, doctoriţa Bontaş a refuzat să vorbească, pe motiv că are treabă, închizându-ne telefonul în nas. Doctoriţa Georgeta Şerban ne-a spus, în schimb, că mai mult nu putea să facă pentru copil din moment ce medicul chirurg a avut altă opinie.
"Copilul a venit cu diaree, a fost consultat de medicul chirurg, care a infirmat peritonita. I-a dat antibiotic şi s-a dovedit că am procedat bine, pentru că era o infecţie intestinală. Am auzit că a mai fost văzut şi de un alt chirurg, care la fel a infirmat diagnosticul de peritonită. Eu atât am putut să fac. Dacă doamna a făcut reclamaţie la Colegiul Medicului, probabil că vom fi chemaţi toţi să ne spunem punctul de vedere", ne-a declarat medicul Georgeta Şerban, şefa Cecţiei de Infecţioase, unde copilul a stat internat trei zile.