Cardul de sănătate a intrat în atenţia Avocatului Poporului, după ce medicii de familie au depus vineri un memoriu de 10 pagini, în care se plâng de disfuncţionalităţile sistemului informatic ce gestionează cardul de sănătate.

Concret, medicii de familie au explicat punctual în memoriu care sunt problemele pe care le întâmpină de când sunt obligaţi să consulte şi să dea reţete ori trimiteri în baza cardului de sănătate.

De altfel, ei au explicat că sistemul funcţionează din ce în ce mai prost şi că nu îşi pot face meseria. „Memoriul nostru are 10 pagini şi cuprinde toate probleme identificate de noi în aceste luni în care l-am folosit la capacitate maximă”, a declarat, pentru „Adevărul”, doctorul Sandra Alexiu, vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF).
Medicii de familie s-au plâns că sistemul informatic care gestionează cardul de sănătate le-a dat bătăi de cap doctorilor şi vineri. Mai precis, aceştia nu au putut să valideze reţetele. „N-am reuşit să validez reţetele, sistemul a fost chinuit şi am constatat că în ultimele săptămâni problemele au fost tot mai frecvente”, a spus şi medicul Gabriel Munteanu.

Până să existe cardul de sănătate, reţeta electronică a funcţionat excelent, plus că a şi fost foarte bine promovată în rândul doctorilor de familie la momentul respectiv. De când funcţionează ca şi componentă a cardului de sănătate, avem probleme la validare”, a completat Sandra Alexiu.

Cardul de sănătate, obligatoriu din septembrie 2015

Cardul de sănătate a devenit obligatoriu de la 1 septembrie 2015, devenind unicul instrument de validare al serviciilor medicale. În lipsa lui, asiguraţii nu pot primi reţete de la medicul de familie, nu pot fi consultaţi şi nu beneficiază de bilete de trimitere către specialist. 

  În cazul persoanelor care au refuzat, din motive religioase, cardul de sănătate, este valabilă adeverinţa de asigurat, care se ridică de la casa de sănătate la care este arondat acesta, odată la trei luni.
În prezent, singurii care beneficiază de servicii medicale fără a avea cardul de sănătate asupra lor sunt copiii şi persoanele care ajung la urgenţe, însă oficialii au menţionat încă din vara anului trecut că se ia în calcul introducerea obligativităţii cardului de sănătate şi la urgenţe, pentru a avea un control mai eficient asupra costurilor din sănătate.   

Asta având în vedere faptul că, în ciuda măsurilor luate până acum, românii preferă să meargă la urgenţă şi sar peste consultaţiile medicului de familie şi peste cele ale medicului specialist din ambulator, aşa cum se procedează în alte ţări europene.

CITESTE AICI MEMORIUL- click

 

Sursa

 

 

 

 

 

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro