Într-un comunicat remis RFI, Ministerul Sănătăţii anunţă că toţi copiii până la 14 ani au dreptul să fie însoţiţi pe toată durata internării în spital. Acest drept este valabil şi pentru copiii între 14 şi 18 ani, cu acordul medicului curant. Un abuz destul de des întâlnit în spitalele din România este refuzarea taţilor ca însoţitori ai copiilor spitalizaţi. Potrivit legii, este un abuz, iar mai multe spitale din ţară au fost amendate de Consilul pentru Combaterea Discriminării pentru această situaţie. "Legea nu prevede că părintele sau însoţitorul trebuie să fie bărbat sau femeie, deci dacă un spital refuză tatăl, este un abuz. Asemenea măsură nu are cum să fie inclusă într-un regulament intern al vreunui spital din România pentru că ar contraveni legii" spune preşedintele Colegiului Medicilor din România, Gheorghe Borcean.
Un alt aspect important şi neclar în relaţia părinţilor cu medicii care le tratează copiii este prezenţa părinţilor în timpul consultaţiei copilului. Deşi practica unor medici şi spitale este de a da afară părinţii în timpul consultaţiei sau a vizitei medicale pe durata spitalizării, Ministerul Sănătăţii precizează: "Conform legislaţiei europene adoptate şi în ţara noastră,părinţii sau reprezentanţii legali ai copiilor minori au dreptul de a da consimţământul informat în numele copiilor lor și în consecință trebuie să asiste la consultul medical si la realizarea unora din procedurile medicale."
În această emisiune ascultaţi povestea încă unui părinte care are de gestionat traumele emoţionale produse copilului în timpul unei intervenţii forţate, dar şi un interviu cu preşedintele Colegiului Medicilor din România pe acest subiect şi poziţia Ministerului Sănătăţii. Dincolo de unele contradicţii în ce priveşte interpretarea legii între cele două instituţii oficiale, autorităţile amintesc că părinţii au dreptul să reclame şi refuze un medic care încalcă drepturile copiilor.
Răspunsul Ministerului Sănătăţii
La solicitarea RFI, Ministerul Sănătăţii a făcut următoarele precizări:
1.Conform Ordinului 1284/2012 privind reglementarea programului de vizite al aparținătorilor pacienților internați în unitățile sanitare publice, copiii pot fi însoțiți de părinți sau alți aparținători pe perioada internării, dacă se solicită acest lucru.
Art. 5
(1) In cazul copiilor internați în secțiile/compartimentele de terapie intensivă se asigură prezența cu caracter permanent a unuia dintre parinti, dacă se solicită acest lucru.
(2) In cazul copiilor pana la 14 ani internați în oricare dintre secțiile/compartimentele din unitatea sanitară se acceptă prezența unui aparținător permanent, dacă se solicită acest lucru.
(3) In cazul copiilor cu vârsta cuprinsă între 14 si 18 ani internați în oricare dintre secțiile/compartimentele din unitatea sanitară se poate accepta prezența unui aparținător permanent, cu acordul șefului de secție/coordonatorului de compartiment.
Mentionam ca in legislatia in vigoare, nu exista prevederi specifice (nici de interzicere si nici de accept) privind tatal ca insotitor al copilului in unitatea sanitara.
2. Vârsta până la care se permite internarea parintelui/ reprezentantului legal alături de copil este de 18 ani conf. alin 3, art. 5 din Ordinul 1284/2012 privind reglementarea programului de vizite al aparținătorilor pacienților internați în unitățile sanitare publice.
3. Condițiile de care pot beneficia părinții / reprezentanții legali pe perioada internării împreună cu copiii sunt diferite de la un spital la altul în funcție de prevederile regulamentelor de ordine interioară pentru pacienți de la nivelul unităților medicale.
4. Copiii intră în categoria persoanelor vulnerabile prin vârsta pe care o au si nu pot primi informații și oferi un consimțămînt informat pentru actul medical exercitat asupra lor.
Conform legislaţiei europene adoptate şi în ţara noastră, părinţii sau reprezentanţii legali ai copiilor minori au dreptul de a da consimţământul informat în numele copiilor lor și în consecință trebuie să asiste la consultul medical si la realizarea unora din procedurile medicale .
Art. 4
Pacientul are dreptul de a fi informat cu privire la serviciile medicale disponibile, precum şi la modul de a le utiliza.( Legea nr. 46 din 21 ianuarie 2003 drepturilor pacientului)
5. Fiecare pacient are dreptul la servicii medicale de calitate efectuate fără discriminare și fără abuzuri.
Art. 3
Pacientul are dreptul de a fi respectat ca persoana umană, fără nici o discriminare.( Legea nr. 46 din 21 ianuarie 2003 drepturilor pacientului).
In cazuri de urgență cînd viața pacientului este pusă în pericol personalul medical poate interveni fără a solicita consimtământul părintelui /reprezentantului legal.
Art. 15
În cazul în care pacientul necesită o intervenţie medicală de urgenţă, consimţământul reprezentantului legal nu mai este necesar.( Legea nr. 46 din 21 ianuarie 2003 drepturilor pacientului)